Інвестиції в Україну: гроші прийдуть з Катару та ОАЕ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції в Україну: гроші прийдуть з Катару та ОАЕ

Казна та Політика
1148
Іноземні інвестори йдуть з України: за даними Держстату, в першому кварталі 2014-го потік інвестицій знизився на $6,2 млрд. Великі зарубіжні компанії – кіпрські, німецькі, голландські, російські та австрійські – вкладають менше, ніж раніше (див. інфографіку). Тенденція експертів не дивує: за їх словами, інвестори згортають діяльність, адже не можуть планувати розвиток бізнесу на тлі неясної політобстановки і складних відносин з РФ. «Деякі іноземці продали б свій бізнес в Україні, але покупців не можуть знайти. Далеко не кожен ризикне вкладати гроші в країну, де фактично тривають військові дії», – вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко. Втім, є країни, яких не лякає складна ситуація в Україні, і які готові заводити інвестиції в нашу економіку просто зараз, коли вартість бізнесу стала набагато дешевша.
Інвестиції в Україну: гроші прийдуть з Катару та ОАЕ
ПІДВИЩЕНА ГОТОВНІСТЬ. Багато компаній з іноземним капіталом, які активно розвивалися в Україні ще рік тому, зараз завмерли в очікуванні. «Сьогодні інвестори живуть в режимі очікування, і сподіваються, що після президентських виборів все налагодиться. Мовляв, пройде 3-4 місяці і можна буде знову інвестувати в Україну», – розповів нам менеджер великої інвесткомпанії, Андрій Клімов. Представник іншої інвесткомпанії, Олена Гончаренко, роз’яснює: багато інвесторів з Китаю, Європи, США та Ізраїлю зараз також чекають стабілізації ситуації: «Коли відбуваються переговори, наприклад, з компаніями з ЄС, ті ж поляки кажуть чітко: щойно у вас все заспокоїться, ми готові створювати спільні підприємства та залучати інвестиції з Європи для українських бізнес-проектів».
Втім, як кажуть в Українському Нацкомітеті Міжнародної торгової палати, не всі країни бояться вкладати гроші в нашу складну економіку – так, інвестори з країн Перської затоки готові інвестувати в Україну хоч завтра. «Цими днями в Україні з візитом перебуває бізнес-делегація з Кувейту. Вони відвідають Львів, Хмельницький, Одесу, Кременчук, Дніпропетровськ, де познайомляться з місцевими компаніями, куди готові вкладати гроші просто зараз», – відзначає віце-президент УНК МТП Ігор Гресь. Менеджер делегації з Кувейту, Ахмад Хіджи Ал-хіджи, розповів нам, що за останні півроку представники їхніх компаній відвідали Україну вже шість разів: «Тут хороший потенціал для інвестицій, нас цікавлять всі регіони. Ми готові вкладати в різні галузі – туризм, харчопром, машинобудування, будівництво».
За грубими експертними оцінками, інвестиції з країн Перської затоки в Україну можуть становити $3-4 млрд. «Якщо в країну повернути вкладення з Німеччини, Голландії, Австрії, а до них додати нових інвесторів, це дозволить не тільки серйозно наростити інвестпотоки в Україну, але дати позитивний сигнал для багатьох зарубіжних інвесторів, що сумніваються», – вважає економіст Віктор Лисицький.
ЩО ДАСТЬ. На думку економістів, вкладення грошей в наш агросектор іноземців цікавить невипадково. «В Україні врожай з деяких культур не дотягує до рівня Польщі на 50-70%. А якби в країну прийшли інвестори, аграрії змогли б закуповувати гібридне зерно, сучасні добрива та пестициди. Все це дозволило б збільшити врожайність і продавати продукцію в Азію і Африку», – вважає аналітик МЦПД, Олександр Жолудь.
За словами Віктора Лисицького, хороші можливості для інвестицій є не тільки у аграріїв, але також у харчопрому, будівництва, легкопрома та машинобудування. «Коли ЄС відкрив для України свої ринки, іноземцям стало вигідно розвивати у нас порти, переводити сюди виробництво, шити одяг та взуття, випускати продукти харчування або будматеріали. Вигідно тому, що в Україні є кадри, транспортна інфраструктура, а до Європи – рукою подати».
Виконавчий директор Асоціації зіркових готелів Дмитро Прохоров вважає, що непоганий ефект інвестори отримають і від будівництва готелів. «Україна лише на 30% забезпечена тризірковими готелями, адже основу бюджетного готельного бізнесу сьогодні складають готелі радянського зразка з косметичним ремонтом. Такі готелі не єврорівня, тому потрібно будувати бюджетні готелі. І ці інвестиції окупляться швидко, адже до України приїжджають туристи».
Аналітики впевнені: якщо інвестори ризикнуть вкластися в низку українських галузей, наша економіка вийде з кризи. «Інвестиції можуть стати поштовхом для позитивних зрушень – зокрема, для зростання купівельної спроможності, створення робочих місць, підвищення зарплат. І це вже в найближчі 5-10 років», – вважає Олександр Жолудь.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас