Донбаський розклад: як живеться рітейлерам в Східній Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донбаський розклад: як живеться рітейлерам в Східній Україні

Фондовий ринок
1738
Антитерористична операція в східних областях України негативно позначається як на житті місцевих жителів, так і на діяльності компаній, представлених в цьому регіоні.
Delo.UA вирішило з’ясувало, як йдуть справи з роботою рітейлерів у Східній Україні і з якими проблемами вони стикаються.
У найбільш “гарячих” точках Сходу – Слов’янську і Краматорську працює декілька загальноукраїнських роздрібних мереж – “Фуршет”, “АТБ”, “Брусничка” і “Амстор”. У кожній з них говорять про наявність проблем.
“До наших магазинів, як розташовані в Слов’янську і Краматорську, зараз ускладнено постачання продуктів. Перебої стосуються в основному молочної продукції”, – повідомила начальник PR-відділу “Український Рітейл” (мережа магазинів “Брусничка”) Яна Лестєва.
Зі схожими проблемами зіткнулися і в “Фуршеті” – постачальники відмовляються доставляти деякі товари, що вимагають спеціальних умов зберігання, до “проблемних” регіонів. Підтверджують цей факт і в алкогольній компанії “Олімп”. Там повідомляють, що припинена поставка продукції до гарячих точок.
Лестєва також зазначає, що підвищився попит на продукти тривалого зберігання. “Але дефіциту соціально значущих товарів поки що не виникло”, – запевняє вона.
В “АТБ” також констатують, що люди стали активніше скуповувати менш швидкопсувні продукти: макаронні вироби, борошно, консерви, масло тощо. “Через це деякі товари на полицях наших магазинів знайти було складно”, – повідомила начальник відділу зі зв’язків з громадськістю та пресою корпорації “АТБ” Ганна Лічман.
Для забезпечення безперебійних поставок продовольства рітейлери переглядають звичні схеми роботи з постачальниками. Втім, проблеми асортименту та наповнення магазинів – далеко не єдина проблема “мережевиків” на сході.
В “Брусничці” кажуть, що певний дискомфорт існує від наявності блокпостів на дорозі. З цим погоджуються і в Луганській регіональній торгово-промисловій палаті. “У Луганській області опломбовані машини, які завозять сировину та інші товари в місто, розкриваються на блокпостах Товари, які представляють певний інтерес (продукти харчування, бензин і т.п.), вилучаються без пояснення причин. А підприємства несуть збитки, відшкодування яких в результаті лягає на споживачів”, – говорять в компанії.
У торгово-промисловій палаті побоюються, що продовження вилучень може загрожувати підвищенням вартості деяких товарів, а також частковою зупинкою постачання товарів і сировини для підприємств Луганського регіону.
Також, на думку Лестєвої, все складніше стає ігнорувати загострення криміногенної зупинки в регіоні.
Грабежі та розбійні напади на магазини стають буденною справою, хоча самі рітейлери, особливо ті, хто відноситься до великих, намагаються не говорити про це відкрито.
Генеральний директор консалтингової компанії RetaiNet Олександр Ланецький вважає, що почастішання випадків грабежів більшою мірою характерні для невеликих магазинів, оскільки вони ніяк не захищені.
“При цьому я допускаю можливість, що великі воліють мовчки все ковтати і не “ганьбитися” розповідями, що їх “опустили”, – говорить він. При цьому Ланецький зазначає, що раніше кримінальні структури “магазини Ріната” (мережа “Брусничка”. – Delo.UA) обходили десятою дорогою.
Частка великого “цивілізованого роздробу” у Донецькій області дуже невелика – тут досі переважають на ринку невеликі локальні магазини, які й прийняли на себе основний удар сепаратистських безчинств.
Великі мережі, магазини яких розташовані в містах Донецької області, де спокійніше, відзначають, що ніяких складнощів в роботі не помічають.
Констанція Борис з “Ашан – Україна” та Олена Разумова з “Рітейл – Груп” відзначають, що на сьогодні їхні магазини в Донецькій області працюють у штатному режимі.
Як повідомив Delo.UA директор “МЕТРО Кеш енд Керрі Україна” Клаус Реттиг, магазини METRO в Донецьку, Макіївці, Маріуполі та Луганську працюють у штатному режимі і на даний момент мережа не відчуває труднощів з поставками до своїх магазинів в Східній Україні.
Втім, іще нещодавно проблем з продовольством ці ж мережі не передбачали і в своїх кримських магазинах. Проте вже сьогодні більшість мереж, що працюють на півострові, констатують неможливість забезпечення стабільних постачань продуктів на окуповану територію. Причина тому – незрозумілі правила ведення бізнесу і зайва активність російських держорганів, в тому числі і Росспоживнагляду, а також неможливість вивести гроші з півострова. Втім, рітейлери переконані, що ситуація в Криму на Донбасі не повториться.
Олена Ковтун
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас