Порятунок банку "Форум": рішення щодо нового інвестору буде прийнято протягом тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порятунок банку "Форум": рішення щодо нового інвестору буде прийнято протягом тижня

Фондовий ринок
2184
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) отримав заявки від потенційних інвесторів банку “Форум” і прийме щодо них рішення протягом тижня.
“Фонд гарантування вкладів працює з потенційними інвесторами, і приблизно через тиждень вирішить питання про допуск таких інвесторів, якщо вони відповідатимуть вимогам Фонду, до участі в санації банку “Форум”, – сказав заступник голови Національного банку України Володимир Кротюк, виступаючи у Верховній Раді в п’ятницю.
Кротюк зазначив, що питання врегулювання ситуації в банку “Форум” є прерогативою ФГВФО, а не Нацбанку безпосередньо.
Один з претендентів на банк, Yernamio Consulting в якості підтвердження серйозності своїх намірів виступити інвестором банку “Форум” днями перерахувала на спеціальний рахунок у НБУ $50 млн. За наявною у агентства неофіційною інформацією, намір виступити інвесторами також виявив державний Укргазбанк.
Водночас, FinMaidan повідомляє, що, за словами голови НБУ Степана Кубіва, нинішній інвестор, власник “Смарт-Холдингу”, Вадим Новинський незабаром поповнить капітал Банку Форум на 1,1 млрд грн, і діяльність установи буде відновлена ​​найближчим часом.
Він так само згадав про долю Брокбізнесбанку. “Є два шляхи розвитку подій, – розповідає він. – Перший: виплата вкладникам компенсації до 200 тис. грн і подальша ліквідація банку. Другий: приєднання до одного з держбанків, наприклад, до Укргазбанку, який є найбільш капіталізованим. Зараз ми чекаємо відповіді від нього”.
Нагадаємо, “Смарт-холдинг” восени-2012 завершив операцію з придбання банку “Форум” у Commerzbank і на сьогодні володіє 98,68% статутного капіталу банку через Yernamio Consulting.
ФГВФО 13 березня цього року ввів тимчасову адміністрацію в банк “Форум”. У “Смарт-холдингу” відзначили, що проблеми банку накопичувалися роками, але посилилися в 2012 році, і багато в чому пов’язані з попереднім власником – Commerzbank, з яким на сьогодні ведуться судові розгляди.
Відповідно до закону, виконавча дирекція Фонду протягом 30 днів з дня початку тимчасової адміністрації затверджує план врегулювання, який визначає заходи щодо виведення неплатоспроможного банку з ринку одним з п’яти способів: три способи ліквідації, що відрізняються наявністю або відсутністю відчуження всієї або частини активів і зобов’язань на користь приймаючого банку; створення і продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань; продаж всього неплатоспроможного банку інвестору.
За даними Нацбанку України, на 1 січня 2014 року за розміром загальних активів банк “Форум” посідав 24-е місце (10,404 млрд грн).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас