У Києві смутні часи призвели до інфляції віри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві смутні часи призвели до інфляції віри

Особисті фінанси
766
Економічна криза позначилася і на служителях культу. Церкви заявляють про різке падіння кількості пожертвувань і переходять на режим економії. А віряни скаржаться, що розцінки на послуги церкви зросли – тепер беруть більше за рахунок додаткових послуг.
ДОРОГА КОМУНАЛКА
За словами намісника Десятинного монастиря отця Гедеона, подаяння від парафіян знизилися в три рази. «Якщо раніше жертвували по 100 грн, то тепер по 30. При цьому менше хрестити дітей і вінчатися не стали. Але самі церемонії стали скромніші: менше гостей, квітів, дешевше автомобілі. Якщо раніше приходили оператори з професійними камерами, то тепер церемонії знімають рідні або гості на аматорські апарати. Нам доводиться економити газ і електрику, як у себе вдома. Але повністю вимикати світло в церкві ми не можемо – якщо йде літургія, то потрібно вмикати велику люстру, а все це витрати», – каже отець Гедеон.
Владика Євстратій Зоря УПЦ КП каже, що комуналка сильно відбилася на невеликих церквах. «А коли похолодає, церквам доведеться відмовитися від газового опалення або значно скоротити споживання. За місяць платили тисячу, а тепер доведеться п’ять. Крім цього через економічну ситуацію зупиняємо ремонтні роботи та реставрації», – говорить владика.
ДОДАТКОВІ ПОСЛУГИ
Через збільшення витрат в церквах виросли розцінки на вінчання, хрестини, освячення квартир і машин, сорокоусти. Офіційно священики говорити про це не хочуть, але парафіяни розповідають, що ціни на всі треби начебто пишуть колишні, а в процесі церемонії доводиться серйозно доплачувати начебто за додаткові послуги.
«Про вінчанні в церкві на Подолі заздалегідь домовилися за 300 грн. Але, коли наші мами розкладали рушник, до них підійшов священик і тихенько сказав, що під рушник потрібно з однієї й іншої сторони покласти пожертвування. Мами дістали по 100 грн», – повідомила киянка Людмила Вовк. Киянин Олег Малко згадує, що за право фотографувати на хрещенні дитини взяли 50 грн. А за саму церемонію з батьків попросили віддати 300 грн, хоча офіційно це коштує 200 грн.
Якщо ще до Нового року за обряд освячення автомобіля брали 300 грн, то зараз розцінки вже виросли до 400 грн. «Питають, яка марка автомобіля. Буває й 500 гривень беруть. Ті, хто освячує дорогу покупку, не скупляться, а інші, звичайно, хоч і дають, але незадоволені», – розповів киянин Сергій, який нещодавно на Троєщині освячував нову «Тойоту».
«Пропонують додаткові послуги, – говорить прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов. – Можуть повінчати, але якщо хочете хор з 5-7 людей, то кожному співакові потрібно дати хоча б десяточку. І за сам ритуал пожертвувати кілька сотень», – визнає він.
А ось свічки не подорожчали. Наприклад, у Володимирському соборі їх продають за старими цінами – за 1, 2, 5 грн. «Долар у нас тут не ходить, тому ціни не піднімаємо», – сказала продавець свічок.
Ірина Рибакова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас