Росія продовжує бойкотувати Roshen. Це вже здешевило компанію Петра Порошенка на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія продовжує бойкотувати Roshen. Це вже здешевило компанію Петра Порошенка на 20%

Фондовий ринок
1634
Кондитерській імперії Петра Порошенка доводиться несолодко. Вчора акціонери Маріупольської кондитерської фабрики, що входить до корпорації Roshen, вирішили ліквідувати підприємство. «Ми ще самі не знаємо, що будемо робити: ліквідувати юрособу або закривати все виробництво. Рішення прийнято, але чи поставить це остаточний хрест на роботі фабрики, зараз міркуємо», – розповів «Капіталу» заступник генерального директора корпорації Костянтин Май.
Нагадаємо, в лютому Roshen закрила фабрику в Маріуполі, пояснивши це рішення тиском податкових органів, а також забороною постачань продукції до Росії. Крім Маріупольської фабрики до складу корпорації входять також Київська, Кременчуцька, дві вінницькі кондитерські фабрики і масломолочний комбінат «Бершадьмолоко», а також липецька фабрика Roshen в Росії, Клайпедська – в Литві та фабрика Bonbonetti Choco в Угорщині.
Вирішальну роль у долі Маріупольської фабрики зіграла заборона на продаж продукції Roshen в Криму. 14 травня головний санітарний лікар Криму і Севастополя Наталія Пеньковська заявила, що на півострові може продаватися тільки кондитерська продукція, виготовлена ​​на російських фабриках корпорації. «Вигнали нас з Криму, де ми були впевненими лідерами. Так ми втратили близько 5% від загального збуту», – журиться Костянтин Май. Він зазначає, що забезпечити потреби півострова продукцією липецьких фабрик буде непросто – надто великі відстані і недостатні обсяги виробництва.
Шлейф неприємностей
Ще минулого року Росія заборонила імпорт продукції корпорації Roshen під приводом невідповідності стандартам якості. На цьому неприємності кондитерів не закінчилися. У березні, як писав «Капітал», корпорація змушена була зупинити на два тижні роботу двох липецьких фабрик. Спочатку російські силовики шукали на фабриках незаконних іммігрантів, а потім за рішенням суду рахунки корпорації заарештували в рамках боротьби за торгову марку «Ластівка» між Roshen і найбільшим російським виробником солодощів – корпорацією «Об’єднані кондитери». Минулої середи Московський міський суд визнав законним арешт російських рахунків Roshen майже на 3 млрд рублів (близько $90 млн), повідомила адвокат корпорації Віолетта Волкова.
За словами Мая, зараз Липецьке підприємство працює в штатному режимі незважаючи на те, що кошти заморожені. Зв’язатися з директором липецької фабрики Костянтином Бакуліним «Капіталу» не вдалося.
Адвокат компанії говорить, що компанія має намір і надалі оскаржити рішення Мосміськсуду. При цьому Волкова зазначила, що сума заблокованих коштів зростає. «Ті гроші, які надходять на рахунки Roshen, вже після заморозки, не можуть бути використані, оскільки всі розрахункові операції заморожені», – зазначає вона.
Продати і не мучитися
Частково відшкодувати втрату російського ринку корпорації вдалося за рахунок бойкоту українцями товарів конкурентів – компанії АВК і «Конті», розповідає Май. Нагадаємо, в лютому українці оголосили бойкот товарам, які виробляються на підприємствах депутатів Партії регіонів. Власниками кондитерської компанії АВК є екс-міністр агрополітики Криму Валерій Кравець та екс-регіонал Володимир Авраменко. «Конті» належить Борису Колеснікову. «Нових ринків не знайшли поки що, це досить тривалий процес. Викручуємося локально», – говорить Май. Сьогодні корпорація постачає цукерки до більш ніж 20 країн. У структурі виробництва близько половини продавалося на зовнішніх ринках. Частка Росії в експорті до введення заборон становила понад 40%.
Через втрату російського ринку рівень падіння виробництва солодощів від початку року сягнув 20%, нарікає президент галузевого об’єднання «Укркондпром» Олександр Балдинюк. Аналогічно і падіння продажів. Через це, за його підрахунками, минулого року українська економіка недоотримала близько $17 млн ​​валютної виручки.
Проблеми корпорації Roshen мають політичне підгрунтя, запевняє власник корпорації Петро Порошенко, який балотується на пост президента України на виборах 25 травня. Відзначимо, що в разі обрання на президентський пост він пообіцяв продати корпорацію. Наприкінці минулого року в ЗМІ з’явилася інформація про те, що Порошенко веде переговори про продаж Roshen норвезькій компанії Orkla, яка володіє кондитерською фабрикою ім. Крупської в Санкт-Петербурзі. Але угода так і не відбулася. За словами директора Інституту досліджень та розвитку Східно-Європейських країн Андрія Істевіча, тимчасові труднощі могли змусити олігарха продати частку в компанії або ж весь контрольний пакет лише у випадку виключно вигідних умов з боку покупця. Він упевнений, що навіть у разі обрання президентом Порошенко не віддасть компанію за безцінь і торг буде довгий.
Оцінити вартість корпорації досить складно, оскільки компанія непублічна, говорить аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Іван Дзвінка. За даними підготовленого Candy Industry рейтингу топ-100 кондитерських корпорацій світу, виручка Рошен у 2013 р. становила $1 млрд. За оцінкою аналітика, вартість корпорації зараз становить близько $1,8 млрд, тоді як рік тому компанія коштувала близько $2,3 млрд.
Марія Бровінська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас