Україна може звернутися за військовою допомогою до конкретних країн НАТО - Генсек — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може звернутися за військовою допомогою до конкретних країн НАТО - Генсек

Казна та Політика
1325
НАТО як організація не має військової техніки чи засобів розвідки, щоб надати конкретну військову допомогу Україні, всім цим володіють країни-члени альянсу. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, відповідаючи на запитання учасників конференції, що відбулася в Братиславі в четвер.
“Дозвольте мені нагадати, що у НАТО немає військової техніки. НАТО як організація не має розвідувальної служби. Ми залежимо від окремих членів альянсу. Таким чином, питання про військову техніку, засоби розвідки, комунікації та інше має вирішуватися на двосторонній основі між Україною та окремими членами НАТО”, – сказав він.
За словами генерального секретаря, Україна направила в Брюссель список прохань про допомогу, і в НАТО на нього позитивно відреагували. Прохання стосуються тих сфер, в яких альянс може надати реальну допомогу.
“Ми вирішили розширити наші партнерські проекти в проведенні військової реформи, модернізації Збройних сил України, нарощувати здатність оперативної взаємодії, у тому числі участь України в навчаннях НАТО і т.д. Таким чином, ми вже багато робимо як альянс, і я передбачаю, що будемо робити більше”, – зазначив генсек.
Він також нагадав, що існує значна різниця між статусом члена НАТО і положенням партнера, але не члена НАТО, якою є Україна. Стаття 5 Північноатлантичного договору, яка встановлює обов’язки колективної оборони, відноситься тільки до членів НАТО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас