Через скорочення програми стимулювання ФРС долар подорожчає не лише на світових ринках, але і в Україні - аналітик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через скорочення програми стимулювання ФРС долар подорожчає не лише на світових ринках, але і в Україні - аналітик

Валюта
2319
Стан українського валютного ринку, вартість грошей та позик взагалі на світових фінансових ринках залежить від економіки США та політики центрального банку Сполучених Штатів Америки. Тому згортання програми кількісного пом’якшення (Quantitative easing) призведе до зростання долара у найближчий рік.
“Тому хочемо ми цього чи ні, нам необхідно враховувати стан і перспективи американської економіки для того, аби передбачити що може бути навіть з нашою національною валютою у довгостроковій перспективі”, – вважає фінансовий аналітик консалтингової компанії “Альпарі” Олександр Михайленко.
Центральний банк США, який по суті і визначає вартість долара, орієнтується на показник безробіття та інфляції в країні для того, аби визначити свій подальший курс. Безробіття у США доволі суттєво знизилось у 2014 році і зараз знаходиться на позначці 6,3%. “Якщо безробіття у США продовжить знижуватись приблизно такими ж темпами, як зараз, що дуже вірогідно, то у найближчій перспективі у США може повністю завершитись програма кількісного пом’якшення, яка поступово припиняється у даний момент. Якщо це відбудеться, можуть почати підвищувати облікові ставки у США, і про це вже заявляє Федеральна резервна система. Тобто вартість грошей на фінансових ринках глобально прив’язується до цієї ставки ФРС, а ця ставка може підвищуватись. У довгостроковій перспективі, а саме у 2015 році, плюс-мінус, може почати рости вартість позик на світових фінансових ринках. Це у контексті тієї ситуації, яку ми бачимо на даний момент”, – розповів Михайленко.
Інфляція в США на даний момент складає 1.5%, встановлений ФРС цільовий рівень – 2%. “Тобто, прямо зараз очікувати збільшення вартості грошей, кредитів, ставок не варто. Але все іде до того, аби ця мета була досягнена. У березні, як тільки прозвучала перша заява про те, що ставки можуть бути підвищені вже у 2015 році, американський долар показав дуже сильне зростання”, – наводить приклад експерт.
В довгостроковій перспективі, якщо ФРС продовжить скорочувати програму кількісного пом’якшення і якщо продовжать звучати заяви про підвищення ставок у 2015 році, долар в 2014-2015 рр. продовжить своє зростання. І це проявиться не тільки на світових фінансових ринках, але і в Україні і тому числі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас