Обмеження на розрахунки готівкою не зачепить більшості українців, а аферистів побільшає - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмеження на розрахунки готівкою не зачепить більшості українців, а аферистів побільшає - експерт

Казна та Політика
2130
Рада Національного банку України (НБУ) хоче обмежити розрахунки готівкою до 100 тис. грн. Зараз не через банк українці можуть розплатитися сумою до 150 тис. грн.
Про причини та наслідки такої ініціативи в коментарі розповів незалежний фінансовий аналітик Дмитро Ткаченко.
Обмеження для меншості
Чергове обмеження розрахунків готівкою майже не позначиться на більшості громадян України через зниження їхньої купівельної спроможності, зазначив Ткаченко.
“Купівельна спроможність населення суттєво впаде цього року. Це пояснюється трьома факторами. Перший – заморожується підвищення зарплат бюджетникам, приватні підприємства теж не планують платити своїм працівникам більше. Другий – падіння гривні. Більшість товарів, ціна на які підпадає під закон про розрахунок лише через банк, – імпортні. Вони стануть менш доступними, бо подорожчають на стільки ж, на скільки піднявся і ще підніметься курс долара. Третій фактор – інфляція. Уряд не приховує, що вона буде високою – 12%. В Україні й так не часто купували товари вартістю понад 100 тисяч гривень. На рік, можливо, не більше 15% населення дозволяли собі таку розкіш. Тепер таких угод буде ще менше. Обмеження може торкнутися близько 5-7% українців”, – вважає Ткаченко.
Навіщо платити через банк
За його словами, одними з основних причин обмеження є намір оздоровити банківську систему і легалізувати доходи громадян.
“Чим більше населення розраховується через банки, тим ці фінустанови здоровіші, стабільніші, бо насичуються грошима. Зараз Нацбанк вимушений своїми силами їх підтримувати за допомогою рефінансування. Крім того, розрахунок через банк неможливо приховати, він зафіксований за всіма відповідними законами. Так можна буде слідкувати, чи не купує людина з мінімальною зарплатою наддорогі речі”, – пояснив експерт.
Що робити населенню
Звичайним громадянам Ткаченко радить не хвилюватися через обмеження готівкових розрахунків.
“Банків в Україні багато. Якщо вам треба розплатитися на суму понад 100 тисяч, завжди можна знайти банк з найменшою комісією. Можна припустити, що банки навіть конкуруватимуть – у кого додаткові платежі будуть меншими”, – спрогнозував він.
Водночас аналітик застеріг від використання послуг сумнівних контор, які пропонують обійти обмеження.
“Не довіряйте невеликим приватним фірмам, які обіцяють оформити купівлю великою сумою готівки. Скоріше за все, це аферисти. Своїх грошей можете більше не побачити”, – наголосив Ткаченко.
Утім, вважає він, продавці самі можуть винайти певні схеми, як обійти обмеження.
“Це може бути якось хитромудро оформлена розстрочка, коли платіж розбивається на частини. Або ж штучне заниження ціни: наприклад, офіційна половина платиться через банк, а інша – прямо в кишеню”, – розповів Ткаченко.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас