Під вибори 25 травня надрукували бюлетені, які не горять і міняють колір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під вибори 25 травня надрукували бюлетені, які не горять і міняють колір

Казна та Політика
2239
Бюлетені на президентські вибори 2014 року коштують 42 млн грн. Один бюлетень коштує 1 грн 20 копійок. Його розміри – 20 на 60 см. У ньому – 21 прізвище в алфавітному порядку.
“Полотно зручне, шрифт – читабельний”, – говорить Дмитро Москаленко, який 30 років працює в поліграфкомбінаті. Він готував до друку бюлетені на всі вибори в Україні. Згадує метрові полотнища з попередніх парламентських виборів і говорить, що ці йому подобаються більше.
В цілому треба надрукувати 34 млн 643 тис. 888 бюлетенів. На це залишилося тільки три дні, але в ЦВК кажуть, що вкладуться. Бюлетень світиться, як гроші, під ультрафіолетом, не горить і змінює колір. При температурі 35 градусів і вище він стає жовтим. Тому в разі сумніву можна легко перевірити, сфальсифікований бюлетень чи ні.
Директор державного поліграфкомбінату запевняє, що для захисту використовували всі видимі і невидимі оку спеціальні фарби. Тому підробити бюлетені вкрай складно. Голова ЦВК Михайло Охендовський каже, що бюлетенів буде на пів-відсотка більше на кожній звичайній та закордонній виборчій дільниці і підкреслив, що українці з Криму та східної України зможуть отримати бюлетень за спрощеною системою.
До кожної партії бюлетенів приставлять охорону, але голова ЦВК не розголошує, як це буде, з метою безпеки. Але запевнив, що на всі 213 виборчих дільниць бюлетені доставлять. На виборчі дільниці їх розвозитимуть до 18 травня.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас