Собівартість Google Glass дорівнює всього 152 долари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Собівартість Google Glass дорівнює всього 152 долари

Технології&Авто
687
Собівартість окулярів Google Glass становить всього лише десяту частину від їх ціни ─ 152 долари. Такі результати дослідження компанії IHS.
У вільному продажу «розумні» окуляри Google не доступні, бо вони досі проходять стадію бета-тестування. Однак для розробників програм під них, а також в рамках спеціальних акцій вони пропонуються за 1500 доларів.
Наприкінці квітня ресурс Techinsights підрахував, що вартість компонентів, з яких зібрані Google Glass, становить всього 72 долари. Однак експерти IHS вважають, що на матеріали і складання окулярів потрібно 152 долари. Причому складання ─ одна з найбільших статей витрат, вона оцінена в 20 доларів. Дорожче тільки титанова оправа за 22 долари. Також помітну суму Google довелося витратити на РК-екран за 20 доларів і мікросхеми компанії Texas Instruments ─ 39 доларів.
Перш ніж звинувачувати Google в надмірній жадібності, директор служби оцінки IHS Андрій Рассвейлер рекомендує згадати про те, що свіжі пристрої, особливо революційні, вимагають витрат на освоєння матеріалів. Однак даний випадок ілюструє, як стали важливі «нематеріальні» витрати: зарплати інженерам, розробникам програм і платформи, а також амортизація обладнання, на якому збирається гаджет.
Ще одна причина дорожнечі гаджета ─ дрібносерійне виробництво. Хоча він доступний вже сотням користувачів, по суті це ще бета-версія. У ній буде поліпшуватися як ергономіка, так і підвищуватися інтеграція компонентів. Наприклад, зараз в Google Glass використовується процесор OMAP4430 компанії Texas Instruments, створений по техпроцесу 45 нанометрів. Однак у старших моделях смартфонів вже використовуються чіпи, зроблені по 28-нанометровому техпроцесу. У техпроцесі вказується характерний розмір транзистора, чим він нижчий, тим менше місця займає вся мікросхема, а також зменшується його споживання енергії. І звичайно при переході на більш тонкі техпроцеси вдається знизити собівартість транзисторів.
Прес-служба Google повідомила WSJ, що не згодна з дослідженням IHS, як і з попередньою оцінкою Techinsights: «Собівартість виробництва окулярів значно вища».
Відзначимо ще один фактор для високої ціни Google Glass. Поки гаджет коштує 1500 доларів, до нього і ставлення як до рідкісного дорогого пристрою. Значне зниження ціни переведе його в розряд повсякденної техніки, до якої користувачі почнуть пред’являти стандартні претензії щодо ергономіки і тривалості автономної роботи, замість захвату від окремих зручних функцій.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас