Коли посміхаються Ірландці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли посміхаються Ірландці

Світ
359
У січні агентство Moody’s дарувало Ірландії рейтинг інвестиційного рівня. Таким чином, вона стала першою кризовою країною, що отримала назад свій статус, що дозволяє інвесторам активніше брати участь на її ринках облігацій. Moody’s планує переглянути рейтинг Ірландії в кінці цього тижня, і, швидше за все, він знову буде переглянутий у бік підвищення. Рейтинг Moody’s Ваа3 прирівнюється до ВВВ-, і, таким чином, він зараз нижче кредитних рейтингів S&P і Fitch на рівні ВВВ+. Рейтингова модель, розроблена аналітиками ВВН, говорить про те, що Ірландія насправді гідна А-. Не виключено, що Moody’s підвищить рейтинг Ірландії на два пункти, але, як правило, відновлення йде повільніше, ніж спад, тому рейтингові агентства рідко перескакують одразу на декілька ступенів вище. І все ж, ми впевнені, що рух іде саме в цьому напрямку.
Прибутковість за 10-річними держ. облігаціями Ірландії минулого тижня впала нижче прибутковості за аналогічними паперами Великобританії, а вчора премія зросла ще на 3 базисних пункти до 8 б.п. Незважаючи на фіксацію прибутку на інших периферійних ринках облігацій на тлі ослаблення євро після коментарів Драгі, що натякають на високу ймовірність посилення стимулів на червневому засіданні ЄЦБ, ірландські облігації тримаються дуже непогано. Прибутковість за 10-річними паперами закінчила тиждень на рекордних мінімумах на рівні 2.65%. Ірландія може похвалитися найвищим значенням композитного PMI в Європі – 60.8. Статистика поки що невелика, оскільки цей індекс з’явився лише в середині 2011 року, але при цьому PMI перебуває на історичному максимумі. Фінансовий сектор ще відчуває труднощі, однак, економіка поступово знову починає виправдовувати своє ім’я кельтського тигра. У березні (це найсвіжіші наявні дані) обсяг промислового виробництва зріс трохи більше ніж на 10% в річному численні. Роздрібні продажі збільшилися майже на 9% також порівняно з минулим роком.
Країна змогла домогтися непоганих економічних показників, уникнувши при цьому посилення цінового тиску. З урахуванням гармонізації, ірландський CPI у квітні становив 0.4% в річному численні. Найбільш високий показник був встановлений в серпні 2012 року на рівні 2.6%. Інфляція впала на 220 базисних пунктів, а прибутковість за 10-річними держ. облігаціями знизилася на 140 б.п. Таким чином, реальна ставка (номінальна прибутковість мінус інфляція) зараз трохи вища, ніж кілька років тому. Швидше за все, в найближчі дні збережеться тенденція до фіксації прибутку на периферійних ринках облігацій. Технічна картина дещо погіршилася. Не виключено, що квітневі дані щодо інфляції, а також ВВП за перший квартал, що публікується цього тижня, не виправдають очікувань. Крім того, американська економічна статистика і технічні фактори вказують на зростання прибутковості за американськими облігаціями, що також може посилити тиск на периферійні ринки Європи, в тому числі і на Ірландію.
За матеріалами Brown Brothers Harriman
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас