Рада зменшила штраф за неподання звіту про контрольовані операції - до 100 розмірів мінімальних зарплат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада зменшила штраф за неподання звіту про контрольовані операції - до 100 розмірів мінімальних зарплат

Казна та Політика
971
Верховна Рада внесла зміни до податкового законодавства в частині термінів подання звітності про здійснювані контрольовані операції у межах адміністрування трансфертного ціноутворення (ТЦО), зменшила штраф за неподання звіту до 100 розмірів мінімальних зарплат (близько 122 тис. грн), замість штрафу 5% з обороту підприємства, як це було раніше.
Відповідний законопроект у вівторок № 4527 “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звітного періоду при застосуванні норм трансфертного ціноутворення)”, автором якого є голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник, підтримав 241 народний депутат.
В.Хомутинник пояснив, що рішення про відстрочення подання звітності з ТЦО прийнято з кількох причин: через відсутність методики визначення цін банківських послуг (які повинен розробити Нацбанк) і неузгодженість деяких норм у частині трансфертного ціноутворення. Також переглянута система штрафів за неподання звіту про контрольовані операції. Раніше було передбачено покарання у розмірі 5% з обороту, тепер санкції знижено – до 100 розмірів мінімальних зарплат (сьогодні це майже 122 тис. грн).
“За помилки і порушення під час розрахунку грошових зобов’язань, якщо вони будуть допущені за операціями за період з 1 вересня 2013 до 31 грудня 2014 року, передбачено штраф у розмірі 1 грн за кожне порушення. Це зроблено для того, щоб зміни в законодавстві не вплинули на умови роботи бізнесу”, – додає Хомутинник.
Як повідомлялося, президент України 31 липня 2013 року підписав закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України про трансферне ціноутворення” (№ 2515), прийнятий Верховною Радою 4 липня.
Міністерство доходів і зборів спочатку розраховувало, що прийняття цього закону принесе бюджету додатково 20 млрд грн протягом трьох років, і під час його проходження у Верховній Раді змогло відстояти практично всі принципові для міністерства положення документа.
Закон набув чинності 1 вересня 2013 року, але цю норму різко критикують представники бізнесу. На їхню думку, підприємства не зможуть підготуватися до нових вимог в такий короткий термін. Крім того, набуття чинності закону в середині року вносить колізію з приводу термінів звітності.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас