В Україні з'явиться "бізнес-омбудсмен" - у рамках боротьби з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з'явиться "бізнес-омбудсмен" - у рамках боротьби з корупцією

Казна та Політика
1062
Уряд України та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали меморандум про взаєморозуміння для української антикорупційної ініціативи, що передбачає створення інституції бізнес-омбудсмена. Документ в понеділок підписали прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк і президент ЄБРР Сума Чакрабарті.
“Для бізнесу це означає, що у них є незалежна людина, яка має право публічно звернутися до уряду в тому випадку, якщо будуть встановлені факти корупції на митниці, в податковій, в органах державної влади, держрегуляторах, там, де утискатимуться права підприємців”, – зазначив А.Яценюк.
За словами прем’єр-міністра, створення інституції бізнес-омбудсмена додасть ЄБРР та іншим іноземним інвесторам впевненості в тому, що вкладені ними в економіку України кошти будуть використані прозоро.
А.Яценюк зазначив, що бізнес-омбудсмен обиратиметься шляхом консенсусу між профільними бізнес-асоціаціями, що працюють в Україні, і урядом країни.
“В уряду з’явиться публічний критик, який відстежуватиме факти корупції і буде чітко говорити, як її подолати, які законодавчі акти та інші нормативно-правові документи необхідно прийняти для розвитку бізнесу”, – сказав він. За словами А.Яценюка, бізнес-омбудсменом має бути людина серйозним досвідом роботи в діловій сфері.
У свою чергу президент ЄБРР підкреслив важливість підписання цього документа, оскільки “тепер представники бізнесу отримають більшу впевненість з питань захисту свого бізнесу”.
За його словами, ЄБРР від початку поточного року вже вклав в економіку України близько EUR400 млн. “Ми можемо вкладати як мінімум EUR1 млрд щороку, якщо уряд продовжить свою антикорупційну політику”, – додав С.Чакрабарті.
Присутній на зустрічі президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах звернувся до прем’єр-міністра з проханням у найкоротші терміни підготувати і прийняти всі необхідні законодавчі та нормативно-правові акти, які дозволять бізнес-омбудсмену повноцінно виконувати свої обов’язки.
Меморандум також підписали від Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, від Федерації роботодавців України Дмитро Олійник, і від Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко, від Американської торгової палати Бернард Кейсі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас