Аграрний Крим: скільки врожаю втратила Україна разом з півостровом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрний Крим: скільки врожаю втратила Україна разом з півостровом

Аграрний ринок
1365
Питома вага Криму у врожаї зернових в Україні в останні 10 років не перевищувала 5%. У сезоні 2014 ці обсяги, швидше за все, не будуть враховані в загальноукраїнському заліку. Ця втрата буде відчутна лише з декількох категорій культур. За даними агентства «ААА», найбільш значний внесок кримського врожаю був у виробництво озимого ячменю (11% українських посівів) і рису (61% посівних площ під цією культурою в Україні).
Виробництвом рису на півострові займається, зокрема, найбільший український агрохолдинг Ukrlandfarming. Компанія обробляє на півострові 12 000 га. За словами заступника генерального директора компанії Ігоря Петрашка, стан посівів залежатиме від ситуації з забезпеченням водою. За його словами, навіть у найгіршому випадку – втрати всього врожаю – труднощі кримського кластера принципово не вплинуть на загальні показники компанії, яка обробляє більш ніж 600 000 га.
Щорічний обсяг виробництва вітчизняного рису – 20-24 тис. тонн на рік – задовольняє всього 20% потреб країни. Тому відсутність цих обсягів не зробить принципового впливу на цінову кон’юнктуру. «Щодо рису, Україна – імпортозалежна держава, – стверджує керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник. – Роздрібні ціни на рис не піднімуться [у зв’язку із зміною статусу Криму]. Вони формуються, виходячи з вартості культури на глобальних ринках, а також логістичних витрат на імпорт». Внаслідок скорочення поставок води з материкової України врожай рису, за даними міністра сільського господарства Криму Миколи Полюшкіна, загинув.
Кримський фермер Сергій Тур відзначає, що зміна статусу півострова поки що принесла аграріям в основному труднощі: «Немає води. Овочівники, природно, хтось не відсіявся, хтось посіяв, але на великий врожай не розраховує». Постраждали і виробники кормів, технологія яких також була зав’язана на зрошенні. «У великих господарств, які зберегли велику рогату худобу і виробляють корми – їхня ситуація без зрошення погіршилася», – пояснює фермер.
Скорочення посівних площ викликане не лише нестачею вологи, а й фінансів – українські банки згорнули роботу в Криму, а російські ще не почали її. Не відсіялися кримські аграрії і з іншої причини – ніхто не надавав товарний кредит. «Раніше надавали товарні кредити дизпаливом, запчастинами з відстрочкою на місяць-півтора. Зараз цього ніхто не робить – місцеві не можуть, а у росіян, які зайшли, не прийнято допомагати виробникам таким чином», – роз’яснює Тур.
Купівля елементарних ресурсів, наприклад, запчастин, на материку також перетворилася на проблему, оскільки банки не проводять платежі. «Але це вже начебто українська сторона внесла лепту в наші труднощі», – припускає фермер.
Ключова проблема – дизпаливо. Пощастило тим, хто встиг викупити талони і може заправлятися за ними. Але ресурсів для збиральної кампанії яка розпочнеться в Криму через півтора місяці, поки що немає – у фермерів немає ресурсів в російських рублях, а в гривнях такі угоди вже неможливі. Коли почнеться збирання, сільгоспвиробникам доведеться продавати зерно просто з-під комбайна, щоб отримати кошти на купівлю палива для продовження робіт.
Проблем зі збутом врожаю в Криму також не виключають, але розраховують на «руку Москви». «Є припущення, що Москва закупить для себе кримське зерно, а цю квоту якось перекине на Кубань», – сподіваються в місцевій асоціації фермерів. Якщо ж держава Україна відкриє умовний кордон між півостровом, то кримський урожай частково можна буде продати на материк.
Богдан Хлімоненко, Анна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас