Крим очікує дефіцит зерна, він не може забезпечити себе навіть наполовину - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим очікує дефіцит зерна, він не може забезпечити себе навіть наполовину - експерт

Аграрний ринок
3652
Крим не може забезпечити себе навіть наполовину зерном. Про це сказала на прес-конференції аграрний аналітик Марія Колесник. “Що стосується забезпечення Криму себе як споживача, то з тих обсягів зерна, які Крим виробляє, за підсумками минулого року – це близько 700 тис. тонн, то відповідно він не може себе забезпечити навіть наполовину як для споживання населення, так і для відгодівлі худоби. Криму потрібно імпортувати (зерно – ред.), він є імпортозалежним і суттєво імпортозалежним від України”, – підкреслила експерт.
За словами аграрного аналітика, для того, щоб Крим забезпечив себе хоча б на 44% зерном, йому потрібно 1,2 млн тонн, а торік на півострові зібрали всіх зернових – 673 тис. тонн. “Якщо буде менше 1,2 млн тонн – це голод. Тобто, фактично вони не можуть себе забезпечити нічим”, – сказала вона.
До того ж, підкреслила Колесник, іншою проблемою для півострова є те, що всі портові потужності передбачені тільки для експорту, тобто відвантаження зерна, а не навантаження.
“Зерно повинно розвантажуватися на кораблі, а не навпаки. І коли заходять в порти автомобілі або залізничний транспорт, то все розраховано на те, щоб цей транспорт розвантажували. І вивантаження займає в 3-5 разів менше часу, ніж навантаження”, – уточнила вона.
“Тобто, яким чином Крим забезпечуватиме себе їжею не з материкової України – питання залишається відкритим. І поки це не залежить від України, оскільки Росспоживнагляд сьогодні заборонив поставки навіть сирого м’яса, м’яса худоби на територію Криму. Він вважає, що це вже імпорт в РФ і відповідно переробні підприємства, які розташовані у Криму, не можуть забезпечити себе сировиною”, – зазначила аграрний аналітик. Крім того, зазначила Колесник, інші країни, крім Російської Федерації, не можуть експортувати на півострів продовольство.
Експерт нагадала, що під урожай 2014 року в Криму було посіяно озимої пшениці 275 тис. га, ячменю – 137,5 тис. га та ріпаку – 18,3 тис. га. В цілому ярих зернових культур сіють близько 175 тис. га.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас