Спад як норма життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спад як норма життя

Світ
474
Погіршення ділової кон’юнктури в обробних галузях Росії триває шість місяців, повідомляє банк HSBC. Новий негативний сигнал подають виробники споживчих товарів: зростають нерозпродані запаси готової продукції. І це не дивно: зростання відпускних цін сягнуло у квітні трирічного максимуму.
У квітні зафіксовано погіршення ділової кон’юнктури в обробних галузях Росії, йдеться в дослідженні, проведеному компанією Markit для банку HSBC. Основний показник дослідження – сезонно скоригований індекс PMI обробних галузей країни – показує негативну динаміку шостий місяць поспіль.
Індекс PMI залишився нижчий за критичну позначку 50,0 бала. Значення показника вище 50 пунктів вказує на зростання ділової активності, нижче цього рівня – на зниження. У квітні PMI становив 48,5 бала, відзначає HSBC. Березневий PMI був приблизно такий самий – 48,3 бала.
Індекс грунтується на опитуваннях 300 російських менеджерів середньої та вищої ланки і відображає їхні очікування, настрої, а також ситуацію з обсягом і динамікою промислового виробництва, інвестицій, виробничих замовлень, товарних запасів і відносин з контрагентами. PMI складається з п’яти компонентів – нові замовлення, обсяги виробництва, зайнятість, терміни поставок сировини і матеріалів, а також запаси сировини і матеріалів.
Обсяги нових замовлень в обробних галузях Росії скоротилися в квітні вп’яте поспіль. Темпи зниження незначно сповільнилися після максимального за п’ять років уповільнення, що спостерігалося в березні. Загальне скорочення нових замовлень відбулося на тлі слабкого експортного попиту.
Кількість експортних замовлень зменшується протягом восьми місяців, і темпи залишаються суттєвими.
Чергове скорочення нових замовлень призвело до подальшого зниження обсягів виробництва в квітні. Продуктивність падає безперервно з січня, проте в квітні падіння було незначне. Обсяги незавершених замовлень також скоротилися в квітні, але темпи мінімальні з червня 2013 року.
На тлі погіршення ділової активності в російських обробних галузях в квітні відбулося чергове падіння зайнятості, яке триває вже 10 місяців. Темпи скорочення були помірні, відповідаючи тренду за останні півтора року. Закупівельна активність в обробних галузях Росії також перебуває в негативній зоні, що відбувається безперервно з листопада минулого року. Терміни поставок сировини і матеріалів, навпаки, значно збільшилися на тлі затримок імпортних поставок, зазначає HSBC.
Підсумки квітневого опитування вказали на безперервне посилення інфляційного тиску, яке безпосередньо пов’язане з ослабленням курсу рубля. Інфляція закупівельних цін ослабла з березневого трирічного максимуму, але залишилася значною.
Відпускні ціни зростали протягом останніх чотирьох місяців і сягнули в квітні трирічного максимуму, наголошується в дослідженні.
Поганою новиною, яка витікає з підсумків квітневого дослідження PMI, стало скорочення обсягів виробництва, нових замовлень та зайнятості, а хорошою – збереження спадного тренду на колишньому рівні, зазначає Олександр Морозов, головний економіст банку HSBC по Росії і країнах СНД. До звичної тенденції в квітні додалося кілька нових насторожуючих сигналів. Виробники споживчих товарів повідомили про значне нарощування запасів готової продукції, що є негативним сигналом для динаміки майбутніх обсягів виробництва в цьому секторі.
Незважаючи на зниження ділової активності, зростання цін на продукцію, що випускається, іще більше прискорилося, що, ймовірно, посилить тиск на попит на промислові товари.
У секторі споживчих товарів спостерігалося найвище зростання відпускних цін, що, швидше за все, призведе до збільшення роздрібних цін найближчим часом.
«Ми стурбовані тим, що російське виробництво, здається, звикає до життя в умовах економічного спаду, що ризикує стати новою нормою», – резюмує Морозов. Востаннє PMI перебував у позитивній зоні (вище 50 балів) в жовтні 2013 року (51,8). Після цього в листопаді він опустився до 49,4, в грудні 2013 року – до 48,8, у січні 2014 року – до 48, в лютому трохи збільшився до 48,5, а в березні знизився до 48,3.
Ще в січні HSBC попереджав, що в найближчі місяці обробна промисловість зіткнеться з серйозним ризиком рецесії. Нагадаємо, січневий індекс знизився до рекордно низького з червня 2009 року. Інвестиційний попит не став драйвером зростання, а другий ключовий показник в структурі ВВП – приватне споживання – зростає не значно. Іншими словами, Росію накриває «друга хвиля» кризи.
Влада з такою оцінкою, природно, не погоджувалася. Ще два місяці тому міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв заявляв, що економіка вже пройшла найнижчу точку в третьому кварталі 2013 року і зараз нібито спостерігаються обнадійливі симптоми і в промисловості, і в сільському господарстві, і в експорті, в тому числі несировинному.
«Обнадійливих симптомів», схоже, доведеться чекати довго. «До структурних проблем російської економіки додався геополітичний фактор. І якщо найближчим часом не відбудеться стабілізації політичної ситуації, якщо не буде знайдено вихід із протистояння Москви і Києва, то на російську економіку за підсумками року чекає рецесія в мінус 0,2%», – говорить Володимир Осаковський, головний економіст з ринків Bank of America Merrill Lynch.
Причому це консервативний сценарій. Оптимістичний передбачає зростання на 0,9%. А в разі відкритого збройного конфлікту економіка Росії може піти в мінус на 2,7%, уточнює Осаковський.
Минулого тижня Міжнародний валютний фонд заявив, що Росія вступила в рецесію, пов’язавши це з санкціями Заходу, і скоротив прогноз зі зростання ВВП в 2014 році до 1,1%.
Навіть якщо політична напруга навколо України остаточно спаде нанівець, кардинального поліпшення ситуації в економіці не відбудеться, упевнені експерти. «Говорити про якісь перспективи поліпшення взагалі дуже складно, – відзначає головний економіст Альфа-банку Наталія Орлова. – Зараз головне питання, на якому рівні буде «дно»: масштаб рецесії незрозумілий».
Судячи з індексу PMI, російська економіка намацує дно, але турбує зростання запасів на складах готової продукції. Якщо це і «дно», то сидіти там доведеться ще декілька місяців, додає Осаковський.
Міжнародні рейтингові агентства попереджають про можливість нового зниження кредитного рейтингу Росії в разі введення Заходом нових санкцій, що, безумовно, відіб’ється на діловій активності, зазначає Олег Шагов, головний аналітик правління досліджень і аналітики Промсвязьбанка.
Рустем Фаляхов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас