Хто з українських виробників заробляє на безмитній торгівлі з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто з українських виробників заробляє на безмитній торгівлі з ЄС

Аграрний ринок
921
Україна тепер може безмитно торгувати з Євросоюзом: 23 квітня набуло чинності рішення Європарламенту, яке в односторонньому порядку обнуляє митні ставки для наших товарів. Нагадаємо, рішення діє до 1 листопада. Як заявив голова Єврокомісії Баррозу, Україна зможе заощадити на митах близько 500 млн євро на рік. Найбільше виграють аграрії: до 400 млн євро, решта – металургія, харчопром і легпром. За оцінкою президента Украналітцентра Олександра Охріменка, 500 млн євро – лише 3,6% від обсягу нашого експорту до ЄС. «Це краще, ніж нічого. До 1 листопада ми підпишемо економчастину Асоціації з ЄС, і Україна теж повинна буде прибрати митні бар’єри для країн ЄС», – сказав нам Охріменко.
ХТО ЗЕКОНОМИТЬ. «Сегодня» з’ясувала, хто вже почав заробляти: птахівники і овочівники. «У травні мають піти перші поставки в Голландію», – повідомили нам у прес-службі одного з найбільших виробників курятини в Миронівці (Київська обл.). «Погоджена квота на постачання до ЄС 16 тис. т свіжої курятини на рік і 20 тис. т замороженої. Теоретично можемо продавати їм близько 170 млн т на рік!», – розповів нам голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. Тобто до листопада птахівники зможуть додатково заробити 5,6 млн євро.
Овочівники, що мають сертифікати ЄС на свою продукцію, готові відправляти перші партії вже після травневих свят. «Є домовленості про поставку тестової партії тепличних овочів (огірки, помідори, перець) до Німеччини», – повідомив нам Віктор, експорт-менеджер агрофірми в Заліщицькому р-ні (Тернопільщина). А от тим, у кого таких документів немає, шлях на Захід поки що закритий.
ХТО ЗАЧЕКАЄ. Чи стане легше працювати з ЄС і швейним фабрикам: одяг наші підприємства зможуть ввозити в Європу за прямими контрактами. «Обнулення мит торкнулося в основному текстильного виробництва (з легпрому мита 12-14%. – Авт.). Швейники вважають обнулення ставок гарною можливістю знайти партнерів в ЄС, щоб поставляти продукцію за прямими контрактами. Це дозволить заробляти, але скільки – ще ніхто не скаже», – розповіла нам голова Асоціації підприємств легпрому Валентина Ізовіт.
Взуттьовикам же доведеться чекати обнулення мит три роки. «Щороку ставки будуть знижуватися на третину», – пояснив нам президент Ліги «Укршкірвзуттєпром» Олександр Бородиня. За його словами, зниження мит дозволить наростити експорт: «Ми щороку туди продаємо більш ніж 6 млн пар, а всього в ЄС з усього світу – 2,2 млрд пар. Є куди розвиватися».
ВИСНОВКИ. Директор інформкомпанії «ПроАгро» Микола Верницький впевнений, що, незважаючи на скасування мит, про прорив України до ЄС поки що говорити рано, тому що ринок обмежений квотами і відсутністю євросертифікатів на продукцію у тих же аграріїв, виробників консервів, соків і цукерок: «Поки що квоти зберігаються, їм немає сенсу витрачати гроші на сертифікацію, адже більша частина товару, якість якого не відповідає євростандартам, продається всередині країни і на ринках країн СНД, де таких вимог немає».
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас