Економіка Росії сильна лише на перший погляд - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Росії сильна лише на перший погляд - The Economist

Світ
3409
Західні заходи, спрямовані проти Росії – заморожування рахунків і візові обмеження для людей і компаній, близьких до Володимира Путіна – можуть бути шпильковими уколами, але криза в Україні вже негативно позначилася на російській економіці і фінансових ринках, йдеться в статті до друкованого видання The Economist. Убуток капіталу в перші три місяці 2014 року, за оцінками, перевищує $60 млрд. Фондовий ринок упав на 20% з початку року, а рубль впав на 8% проти долара. Занепокоєння щодо девальвації, що відбивається на споживчих цінах, призвели до того, що центральний банк підняв відсоткові ставки з 5,5% на початок березня до 7,5%. МВФ вважає, що економіка в рецесії. Цього тижня він знизив прогнози зростання на 2014 рік з 1,3% до 0,2%.
Незважаючи на ці розлади, Росія, здається, утримує стійкі економічні та військові позиції. Вона забезпечує 24% газових поставок до Європейського Союзу і 30% його нафти. Її влада над споживанням газу і нафти в Україні все ще сильна. Це ускладнює завдання Заходу в справі введення санкцій, що не обернуться неприємними наслідками.
Державні фінанси Росії також набагато здоровіші, ніж у багатьох країн, з якими вона перебуває у протистоянні через Україну. Торік дефіцит її бюджету становив 1,3% ВВП, а в ЄС – 3,3%. Обсяг державного боргу становив 13% ВВП, порівняно з 87% в ЄС.
Серед країн з економікою, що розвивається, Росія, здається, серйозно захищена від зовнішнього тиску. Нові оцінки ВВП, проведені Світовим Банком за паритетом купівельної спроможності, показали, що в 2011 році вона була шостою найбільшою економікою в світі за цим показником, йдучи слідом за Німеччиною. Завдяки величезному експорту енергоносіїв, Росія перебуває в профіциті, а прогноз МВФ на 2014 рік говорить про 2,1% ВВП. Країни, такі як Туреччина і Південна Африка, які на початку року перехопили першість, оскільки інвестори хвилювалися щодо вразливих економік, що розвиваються, навпаки, прогнозують дефіцит в 6,3% і 5,4% відповідно.
Довга історія такого профіциту дала Росії змогу накопичити значні валютні резерви, які в березні становили $486 млрд. За оцінками МВФ, ці резерви в чотири рази вищі за потребу покривати зовнішнє фінансування – рефінансування зовнішнього боргу менше балансу поточних операцій – на 2014 рік. Резерви Туреччини покривають тільки половину того, що їй потрібно.
Однак, незважаючи на ці сильні сторони, економіка Росії далека від невразливості. Не всі резерви доступні для користування, оскільки $175 млрд призначаються для наповнення двох фондів, які підтримують бюджет і покривають прийдешні пенсійні виплати. Якщо витік капіталу продовжиться на нинішньому рівні, центральний банк постане перед важким вибором: він може або витратити резерви, щоб зберегти рубль стабільним, або дозволити валюті впасти, що призведе до зростання інфляції і може викликати внутрішню банківську кризу.
Ризик, пов’язаний з витоком капіталу, стає ще більш гострим, оскільки економіка вже нездорова. Тривалий бум, який колись виправдовував її включення до групи країн БРІК – групи великих, швидкозростаючих економік, в якій також перебувають Бразилія, Китай та Індія – закінчився. У десятиліття, що передувало фінансовій кризі 2008 року, показники російського виробництва зростали в середньому на 7% на рік, підштовхувані зростанням цін на газ і нафту. Але відновлення після рецесії 2009 року було менш вражаючим, показники зростання в середньому становили 4% в 2010-12 рр. Навіть до сумного перегляду МВФ зростання вже сповільнилося до швидкості равлику.
І в той час як зростання сповільнювалося протягом останніх 18 місяців, інфляція залишалася високою. Хоча падаючий рубль зробив свій внесок у нинішнє зростання на рівні 6,9% за показниками на березень, більш основоположна причина, чому інфляція залишається проблемою, полягає в тому, що економіка працює на повній потужності. Ринок праці ущільнений, рівень безробіття становить всього 5,4%.
Десятиліття російського випередження стало можливим, частково, з причини попереднього обвалу після такого жорсткого падіння комунізму. Після цього залишилися вільні потужності, які можна було ввести в експлуатацію. Усунення колишніх нераціональних способів виробництва і введення сучасних технологій та управлінських технік дало додаткові можливості для сталого сплеску наздоганяючого розвитку.
Але коли закінчився сировинний бум, вичерпалися можливості легких успіхів у виробництві
Майбутнє просування буде складніше, воно вимагає радикальних реформ. Компанії малого та середнього бізнесу складають лише чверть російської сфери зайнятості, для порівняння в країнах ОЕСР вони складають половину. Щоб ці дрібніші підприємства процвітали, Росії необхідно стати більш конкурентоспроможним місцем, замість того щоб залишатися країною, де панують великі підприємства державної форми власності. Росія також відстає в області інновацій, що життєво необхідно для довгострокового розвитку. Але насамперед її стримує корупція і відсутність верховенства права.
Якщо орієнтуватися на стійке відновлення потенційного зростання, Росія повинна ще більше відкрити свою економіку, особливо для притоку інвестицій зарубіжних компаній, які пропонують нові шляхи ведення бізнесу і тиснуть на сонні вітчизняні компанії. Замість цього економіка загортається всередину внаслідок кризи в Україні.
Дослідження російського бізнесу, проведене дослідницькою компанією MNI, показало серйозне падіння у квітні замовлень з-за кордону. Росія виробляє (а не видобуває) мало з того, що весь інший світ хотів би купувати. Кредитно-рейтингове агентство Standard & Poor“s нещодавно понизило кредитний рейтинг країни до однієї позиції перед позицією “junk”.
Незважаючи на всю показну впевненість у собі пана Путіна, хвора економіка послаблює його позицію і робить Росію більш вразливою перед санкціями.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас