СБУ: в Україні могли готувати вибух "брудної" атомної бомби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ: в Україні могли готувати вибух "брудної" атомної бомби

Кримінал
2800
Контррозвідка СБУ вилучила джерело іонізуючого випромінювання з можливим вмістом урану-235 вагою близько 1,5 кг.
Про це повідомляє антитерористичний центр при СБУ.
30 квітня на території Чернівецької області СБУ затримала 9 осіб: громадян України і, за попередньою інформацією, одного громадянина РФ.
Небезпечну речовину було ввезено на територію України із самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки на автомобілі з іноземними номерами. Радіоактивна речовина зберігалася в контейнері кустарного виробництва.
“Під час проведення невідкладних слідчих дій отримано інформацію, на підставі якої СБУ не виключає, що метою затриманої злочинної групи було створення «брудної» бомби і її використання під час масових акцій в південно-східних регіонах України для дестабілізації соціально-політичної ситуації в державі”, – сказано в повідомленні.
За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України.
Тривають слідчі дії.
“Брудна бомба” – це агрегат, в якому звичайна вибухівка поєднується з обробленими радіоактивними матеріалами. Великих руйнувань за допомогою такої бомби викликати не можна, але вона розпорошує в повітрі за допомогою вибухівки радіоактивні речовини.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас