Барак Обама переконав Ангелу Меркель посилити покарання для Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Барак Обама переконав Ангелу Меркель посилити покарання для Росії

Світ
1878
Пакет галузевих санкцій США і Євросоюзу проти Росії може стати реальністю, якщо Москва не змінить свою політику і не приступить до деескалації української кризи. Про це минулої п’ятниці заявили американський президент Барак Обама і канцлер ФРН Ангела Меркель у Вашингтоні.
“Якщо перед президентськими виборами в Україні ситуація не стабілізується, подальші санкції будуть неминучі”, – зазначила Меркель.
Глави США і Німеччини відмовилися розкрити деталі нового, третього за рахунком, пакета обмежень, оскільки вони “сподіваються, що застосовувати їх так і не доведеться”, та й їхнє узгодження ще триває. Проте Обама виділив декілька секторів російської економіки, по яких може бути завдано ефективний удар: енергетика, торгівля зброєю та фінанси, а саме – кредитні лінії в торгівлі. Правда, при цьому президент США визнав, що “перекрити всі поставки російських нафти і газу нереалістично”.
Коли 20 березня Обама оголосив про перший пакеті санкцій, The Financial Times з посиланням на джерела в уряді США повідомила, що до розширеного списку можуть потрапити фінансова, енергетична, гірничодобувна і військово-промислова галузі. Таким чином, за основу третього пакету санкцій можуть бути прийняті саме американські пропозиції. Пом’якшення позиції Вашингтона щодо санкцій в енергетичному секторі можна розцінити як поступку європейцям, необхідну, щоб згуртувати Захід.
Меркель також довелося піти на серйозні поступки Обамі, незважаючи на сильний тиск з боку німецького промислового лобі. Напередодні зустрічі у Вашингтоні The Wall Street Journal повідомила про безліч телефонних дзвінків, які чиновники уряду ФРН отримали від топ-менеджерів німецьких концернів за останні кілька тижнів. Керівники Adidas, BASF, Siemens і Volkswagen піддали різкій критиці можливе розширення санкцій. Для них російський ринок є одним з ключових, і обмеження призведуть до падіння прибутку і скорочення до 400 тис. робочих місць у ФРН.
Послабити невдоволення бізнесу покликаний Трансатлантичний торгово-інвестиційний договір (TTIP), що лібералізує торгівлю між США та ЄС. Іще в лютому голова Siemens Джо Кезер відзначав користь зняття бар’єрів і встановлення загальних торгових правил по обидві сторони Атлантики. Зараз до цих плюсів додався ще один – спрощення експорту американського газу до Європи, про що було оголошено на прес-конференції Обами і Меркель.
Зі спільної заяви лідерів США та Німеччини випливає, що обмеження можуть стати відповіддю на зрив президентських виборів в Україні 25 травня. За словами Меркель, ключову роль у формуванні єдиної позиції Європи з цього питання зіграє зустріч глав МЗС Євросоюзу 12 травня. Разом з тим колумніст аналітичного порталу Quartz Джейсон Караян вважає, що каталізатором може стати референдум про незалежність у Донецькій і Луганській областях, намічений на 11 травня, за день до засідання в Брюсселі. Експерт не виключає, що формальний привід для введення третього пакету санкцій у Заходу виникне вже в середині травня.
Георгій Макаренко
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас