Кіберчебурашка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіберчебурашка

Світ
1018
У Росії влада все більше уваги звертає на інтернет і намагається захистити його від іноземного втручання. Одна з пропозицій полягає у створенні власного інтранета під оригінальною назвою «Чебурашка», а інша – у вимозі до іноземних компаній перенести сервери на територію Росії. Все це може спровокувати відхід великих інтернет-гігантів з країни.
У Росії планується посилити контроль за інтернетом з метою захистити його від іноземного втручання: від атак зарубіжних хакерів і дій терористів. За останній час в Державній думі було прийнято низку відповідних законів. Але обмежуватися цим депутати не збираються, і, швидше за все, заходи щодо посилення контролю за рунетом будуть вживатися і надалі.
Одна з таких пропозицій полягає у створенні російського інтернету під одіозною назвою «Чебурашка». З такою пропозицією виступив сенатор Максим Кавджарадзе. Власна внутрішня мережа повинна допомогти вийти з-під контролю США, вважає він. Слуга народу висловив пропозицію на засіданні свого комітету з конституційного законодавства під час обговорення закону про статус блогерів.
За словами сенатора, назва не принципова, але перше, що він запропонував – це саме ім’я героя радянського мультфільму. «Як ми назвемо цю інформаційну систему – неважливо, «Крокодил Гена» або «Чебурашка», останнє навіть краще, оскільки «Чебурашки» ні в кого немає», – заявив він.
Пізніше Кавджарадзе пояснив, що створення внутрішньої мережі відноситься не до всіх користувачів, а тільки до наукового співтовариства. Такі заходи можуть захистити розробки російських вчених від втручання іноземних спецслужб. «Я пропоную створити внутрішньоросійську комунікаційну мережу, щоб нею користувалося наукове співтовариство, щоб не було витоку, якщо розробляються технології», – розповів сенатор.
Парламентарій також повідомив, що Росія могла б створити таку мережу разом з країнами ОДКБ (Росія, Білорусія, Вірменія, Казахстан, Киргизія, Таджикистан) або з державами Азіатсько-Тихоокеанського регіону.
Експерти ж вважають, що створення інтранету може призвести до переходу до «китайської моделі інтернету», тобто до посиленого контролю за користувачами, але в Китаї все ж таки створена інша модель, більш м’яка.
«Китайський Firewall займається масованою фільтрацією інформації в інтернеті, при цьому всі сайти у них доступні для користувачів. А в Росії пропонується модель Ірану, у них було свого часу бажання створити інтернаціональний інтернет», – говорить головний аналітик РАЕК Карен Казарян.
Але створити захищену мережу поки що неможливо, оскільки більшість обладнання, на якому в Росії зараз працює інтернет, виготовляється за кордоном. «Мережеве обладнання в Росії не виготовляється, тому що у нас немає технологій. Ми закуповуємо технології в Китаї або замовляємо там виробництво», – говорить Казарян. Якщо держава висуває такі ініціативи, то потрібно в першу чергу подумати про створення такого обладнання та про фінансування проекту, можливо, не безпосередньо з бюджету, а хоча б податковими пільгами, каже генеральний директор Rucenter Андрій Воробйов. Це могло б значно допомогти всій IT-галузі в цілому.
Але все ж таки створити ізольовану мережу можливо. Це вимагатиме відмикання від зовнішніх каналів зв’язку та їхнє повне перемикання на внутрішні, вважає Воробйов. «Зробити дані захищеними можна буде лише в одному випадку, якщо ця мережа буде абсолютно закрита. Тоді можна буде з високим ступенем достовірності зробити так, що інформація нікуди не піде», – говорить він.
Але все ж виключити хакерські атаки буде дуже складно – за бажання кіберзлочинці зможуть атакувати і закриті мережі. Захистити дані на комп’ютері можна тільки, не підключаючи його до мережі ніколи, сходяться на думці експерти.
Навіть створюючи таку внутрішню мережу, органи влади зазвичай спираються на відкритих провайдерів. А тут мережа не буде мати виходу зовні, пояснює Воробйов. «Найефективніший спосіб уникнути витоку інформації – це не підключати стаціонарний комп’ютер до мережі взагалі. Але навіть з нього інформацію можна вкрасти. У такому випадку вихід – це заборонити підключати до мережі комп’ютери, на яких зберігаються документи державної важливості», – констатує він.
Якщо ж створювати закритий інтернет для самих користувачів, то він буде їм нецікавий, це все одно, що опустити залізну завісу на інтернет, який з’явився і розвинувся у вільній країні. Користувачі зацікавлені в отриманні глобальної інформації, кажуть експерти.
Росія – не перша країна, яка замислилася про створення закритого інтернету останнім часом. З подібними ініціативами виступали і в уряді Бразилії. Говорила про необхідність створення регіонального інтернету і канцлер Німеччини Ангела Меркель.
Необхідність захищати інформацію стала актуальною після серії викриттів діяльності АНБ її колишнім співробітником Едвардом Сноуденом.
Але в Росії подібні ініціативи мають інший характер, говорить юрист Піратської партії Саркіс Дарбінян. «Вони відбуваються в дусі інформаційної політики, яка проводиться на території Росії. Після прийняття всіх законодавчих норм, що обмежують представників найбільших гравців ринку, ця ініціатива в дусі цих змін, – говорить Дарбінян. – Спроба створити інтранет в розумінні фахівців приречена на провал, оскільки незрозуміло, як будуть обмежувати можливості передавання транскордонної інформації. Також незрозуміло, чи будуть користувачі довіряти такій інформації. Зараз вже тривають обговорення з приводу створення свого внутрішнього пошукача, соціальної мережі і ось вже вирішили створити й інтернет», – говорить Дарбінян.
Велику кількість обмежень було внесено в рамках «антитерористичних поправок» в діяльність інтернету. Одна з них прирівняла популярних блогерів і користувачів соціальних мереж, кількість читачів яких перевищує 3000, до ЗМІ, що означає, що вони повинні дотримуватися тих самих правил, що й преса, тобто дотримуватися день тиші перед виборами і стежити за тим, щоб на їхніх сторінках не публікувалася екстремістська інформація.
Ще одна поправка до закону стосується іноземних інтернет-компаній. Законодавці визначили, що інтернет-компанії повинні зберігати всю інформацію про користувачів на території Росії і в разі необхідності надавати її владі. Експерти побоюються, що це може призвести до відходу іноземних компаній з російського ринку.
Такі поправки дадуть змогу не стільки забезпечити збереження інформації, скільки полегшать правоохоронним органам пошук людей, причетних до створення того чи іншого ресурсу і поширення незаконної інформації. «Заходи з точки зору захисту від тероризму розумні, але це не повинно позначитися на погіршенні положення користувача, а навпаки, повинно позитивно позначитися на поліпшенні російського IT-ринку», – говорить Воробйов.
Однак закон тільки ускладнить діяльність іноземних інтернет-компаній. Йти з перспективного російського ринку їм зараз невигідно, вважає Воробйов. «Іще жодна компанія такого рівня, як Google, не пішла з перспективного для неї ринку. Наприклад, в Китаї Google виключає на вимогу уряду велику кількість пошукових запитів, але продовжує там працювати», – заспокоює він.
Ще одна складність полягає в тому, що інтернет-компаніям необхідно буде перенести свої сервери на територію Росії. Їм це може обійтися в сотні мільйонів доларів. Але йти з російського ринку їм теж не хочеться. У Китаї компанія Google не стала переносити свої сервери під китайську юрисдикцію, а перенесла їх у Гонконг.
У Facebook немає необхідності влазити в цю історію, оскільки в Росії у компанії немає навіть офіційного представництва, в той час як Microsoft співпрацює з російською владою і, швидше за все, вирішить виконувати і ці вимоги, говорить Казарян. Корпорації Google, Microsoft і Facebook відмовилися від коментарів.
Раніше «Газета.Ru» повідомляла, що американські IT-компанії можуть приєднатися до санкцій США відносно ряду російських банків і компаній і змінити умови договору з ними.
Катерина Бризгалова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас