Арктичному прибутку американської Exxon Mobil в $900 млрд загрожує Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арктичному прибутку американської Exxon Mobil в $900 млрд загрожує Україна

Енергетика
3841
Плани Exxon Mobil з буріння в російській Арктиці можуть бути не реалізовані через ситуацію навколо України. І тепер американська компанія може втратити доступ до родовища, вартість вуглеводнів в якому може перевищувати $900 млрд.
Компанія планує почати в серпні буріння в Карському морі, де реалізується спільний проект Exxon і російською “Роснафтою”.
Партнерство включає в себе розвідку сланцевих родовищ і спільне підприємство в Техасі, і воно буде перебувати під пильною увагою, після того як США ввели санкцій стосовно глави “Роснафти” Ігоря Сечіна.
Президент Росії Володимир Путін сказав, що подальші санкції можуть призвести до перегляду участі західних компаній у ключових галузях, таких як енергетика, але зараз необхідності в санкціях у відповідь немає.
Представник департаменту геологорозвідки Exxon Патрік Макгінн 25 квітня зазначив, що проект компанії в Карському морі йде за графіком, але коментувати наслідки санкцій відмовився.
Сечін в свою чергу запевнив акціонерів і партнерів у тому, що співпраця не постраждає і буде динамічно розвиватися.
Справді, американські компанії все ще можуть реалізовувати спільні проекти та вести бізнес з “Роснафтою”, повідомили вчора в Мінфіні США.
Проте санкції пов’язані з певними ризиками, тоді як арктичний проект з Exxon є одним з наймасштабніших серед інших проектів “Роснафти” із зарубіжними партнерами, такими як норвезька Statoil і італійська Eni SpA.
Російський арктичний проект стане також одним з найдорожчих в історії Exxon, не менше $600 млн. Але потенційний прибуток виправдовує такі витрати. Геологічна структура Університетська, розміром з Москву, може містити 9 млрд барелів в нафтовому еквіваленті, що передбачає вартість на рівні понад $900 млрд за сьогоднішніми цінами.
Великі витрати пов’язані з важкодоступністю ліцензійної ділянки, бо для того щоб досягти місць буріння, потрібно 4 дні при відправленні з Мурманська. І всі поставки, включаючи робітників, обладнання та матеріали, можливі тільки протягом короткого арктичного літа.
Саме тому вартість проекту більш ніж у три рази перевищує витрати на типові морські проекти в інших регіонах.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас