Російським банкам дозволять повідомляти про вклади американців владі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російським банкам дозволять повідомляти про вклади американців владі США

Фондовий ринок
300
Президент Асоціації регіональних банків Росії і заступник голови комітету з фінансового ринку Держдуми Анатолій Аксаков вніс на розгляд парламенту проект закону, за яким російські фінансисти отримають право передавати владі США відомості про рахунки, відкриті в них американськими платниками податків.
Прийнятий у США закон (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA) зобов’язує іноземні банки та інші фінансові організації (брокерів, депозитаріїв, страховиків, інвестиційні фонди і т.д.) надавати Службі внутрішніх доходів США (IRS) дані про рахунки американських платників податків та афілійованих з ними юридичних осіб. За ненадання таких даних обіцяють карати.
“Російські фінансові організації, які не зареєструвалися до 5 травня 2014р. на інтернет-сайті Податкової служби США з метою укладення з нею угод, з 1 липня 2014р. піддаються ризику примусового утримання на користь Податкової служби США 30% від суми платежів при перерахуванні на їх рахунки будь-яких доходів від джерел у США або закриття їх рахунків в американських фінансових організаціях, а також у фінансових організаціях інших країн, що виконують FATCA”, – наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.
Чинні в Росії закони не дозволяють банкам ділитися з іноземними податківцями відомостями, що становлять банківську таємницю їхніх клієнтів. У разі прийняття поправок банки зможуть передавати владі США відомості, необхідні для утримання іноземних податків і зборів. Якщо клієнт буде проти, банк зможе відмовитися від здійснення операцій, здійснюваних за дорученням клієнта, і навіть розірвати раніше укладений договір.
Решта фінансові організації отримають право передавати владі США інформацію, отриману в ході ідентифікації клієнта, і відмовляти у своїх послугах клієнтам, які відмовляються повідомляти про себе повні і точні дані. Страховики зможуть відмовитися від укладення договору страхування, а також розірвати раніше укладений договір страхування без повернення страхувальнику сплаченої страхової премії.
Поправки вносяться і до російського закону “Про валютне регулювання та валютний контроль”. Виправлений нормативний акт зобов’яже іноземні фінансові організації, розташовані за межами Росії, повідомляти російській владі реквізити відкритих у них рахунків російських громадян і юридичних осіб.
У червні 2013р. з проханням до Центробанку приєднатися до підготовки угоди по FATCA звернулася заступник голови правління Ощадбанку Белла Златкис. За її словами, якби ЦБ не підтримав російські банки, вже через півроку вони могли б опинитися в складній ситуації. “Нам доведеться або припинити платежі в доларах США, або на свій страх і ризик щось повідомляти американській владі”, – зазначала вона.
Влітку 2013р. Сілуанов обіцяв, що Росія підпише угоду про участь у реалізації FATCA до кінця року, але в квітні 2014р. США призупинили переговори з РФ про приєднання до FATCA.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас