Депутати РФ запропонували заморозити на рахунках Visa і MasterСard по мільярду євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати РФ запропонували заморозити на рахунках Visa і MasterСard по мільярду євро

Фінтех і Картки
2623
Російські підрозділи Visa і MasterСard обговорюють зі своїми головними офісами, чи можуть вони дозволити собі заморозити на рахунках в російському ЦБ по мільярду євро як забезпечувальний депозит.
Співрозмовники РБК в міжнародних платіжних системах розповіли, що почали обговорювати зі своїми головними офісами пропозицію російських депутатів про забезпечувальні депозиті. Основне питання – чи зможуть російські підрозділи сплатити внесок і продовжувати приносити прибуток. Visa і MasterСard хочуть обговорити з урядом наслідки цього рішення.
На засіданні комітету з фінансових ринків 22 квітня депутати запропонували стягувати забезпечувальний депозит з міжнародних платіжних систем. Його розмір запропоновано встановити в 0,25% від обороту по всіх картах платіжної системи за один транзакційний день. Депозит буде зберігатися, як передбачається, на спеціальних рахунках в ЦБ.
Якщо, наприклад, Visa або MasterСard призупинять операції, як це було у випадку з АБ “Росія” або СМП-банком, ЦБ, на спецрахунках якого буде зберігатися депозит, спише штраф – 10% від суми внеску за кожен день призупинення. У розрахунок обороту, з якого стягується депозит, включаються всі транзакції, які проходять в торгових точках, але не включаються операції зі зняття готівки в банкоматах свого банку або в торгових точках, еквайєром якого є емітент карти.
Розмір депозиту для двох найбільших міжнародних систем становитиме, за словами голови комітету з Фінринку Наталії Бурикіної, близько 80 млрд руб. Ця сума приблизно в рівних пропорціях ділиться на двох найбільших операторів – Visa і MasterСard.
Співрозмовник РБК в одній з платіжних систем сказав, що ця цифра відповідає дійсності. Кожен з найбільших операторів платіжних систем повинен буде заморозити в ЦБ суму, еквівалентну близько 1 млрд євро. За словами співрозмовника РБК в одній з платіжних систем, заморожування такої суми може негативно позначитися на бізнесі системи в Росії.
“Це безпрецедентна дія, тому що береться застава за право вести діяльність в країні. Її розмір досить великий, тому бізнес буде рахувати, наскільки йому вигідно тримати цей депозит, який, можливо, повернуть, а можливо, не повернуть. Цей депозит вважається високоризикованим”, – говорить джерело, близьке до однієї з міжнародних платіжних систем.
“Це дуже велика сума для MasterСard або Visa, – міркує аналітик Arbat Capital Михайло Завараєв. – Наприклад, у MasterСard виручка від бізнесу по всьому світу складає 8,4 млрд дол, чистий прибуток – 3,2 млрд дол, їхній кеш – 3,6 млрд дол, причому 40% бізнесу перебуває в США. Заморозити в Росії 1 млрд дол для них означає, що вони повинні будуть 10 років працювати тільки для того, щоб оплатити право вести бізнес в Росії”. При загальному прибутку в 3-5 млрд дол російський бізнес приносить платіжним системам близько 100-150 млн дол, підрахував Завараєв.
Депутати вважають, що сума для платіжних систем є підйомною. “Я розмовляв з представниками платіжних систем і зробив висновок, що умови їх влаштовують. Принаймні, протестів ми не чули”, – сказав РБК заступник голови думського комітету з фінансових ринків Владислав Рєзнік.
Прес-служби Visa і MasterСard відмовилися від коментарів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас