План Медведєва: уряд РФ просто не хоче говорити про сумне, вважають експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План Медведєва: уряд РФ просто не хоче говорити про сумне, вважають експерти

Світ
2001
Депутати чекали , що Дмитро Медведєв розповість їм про план виведення економіки зі стагнації. Але, виступаючи зі звітом у Держдумі, прем’єр дав зрозуміти, що їхні побоювання надмірні: ВВП росте так само, як у Європі, а наслідки від санкцій вдасться мінімізувати. Уряд просто не хоче говорити про сумне, вважають експерти.
Після того, як минулої суботи президент Володимир Путін похвалив уряд за те, що йому вдалося зберегти позитивну динаміку в економіці, “незважаючи на те що в багатьох європейських країнах ми спостерігали стагнацію”, виступ Медведєва було очікувано витримано в світлих тонах. “Велика частина макроекономічних і соціальних показників стабільна або перебуває в позитивній динаміці. У поточному році ми також очікуємо позитивний прирост ВВП на рівні темпів зростання економіки Євросоюзу”, – заявив прем’єр-міністр (цитата по “Інтерфаксу”).
Прогноз Єврокомісії щодо зростання ВВП ЄС в 2014р. – 1,5%, країн єврозони – 1,2%. Раніше Мінекономрозвитку знизило прогноз зростання економіки Росії цього року з 2,5 до 0,5% в консервативному сценарії, а в базовому сценарії – до 1,1%. Міністр фінансів Антон Сілуанов і зовсім заявляв, що зростання ВВП цього року може опинитися близько нуля.
Замість розповіді про те, як влада збирається стимулювати економічне зростання, яку від Медведєва чекали депутати (див. РБК daily “Дума спитає з Медведєва за кризу” від 22.04.14), вони почули лише про точкові заходи підтримки економіки. Наприклад, прем’єр повідомив про прийнятий ними ж закон про створення в Росії Федерального гарантійного фонду зі статутним капіталом 50 млрд руб. Для підтримки регіонів обговорюється можливість нових бюджетних кредитів.
Дмитро Медведєв упевнений, що Росії вдасться мінімізувати наслідки санкцій з боку Заходу. А якщо “недружні дії” будуть зроблені по відношенню до російського бізнесу, то держава забезпечить йому “максимальний захист”. Отримає підтримку і вітчизняна промисловість, якщо у неї буде обмеження “кооперації з іноземними партнерами”.
Заступник голови комітету Держдуми з бюджету і податків Оксана Дмитрієва (фракція “Справедлива Росія”) не почула у виступі Медведєва нічого про стратегію подальших дій. “Не було ані слова про те, що економіка знаходиться в стагнації, які основні цілі економічної політики. До цього завжди метою була макроекономічна стабілізація. Зараз вона не названа, але й інша мета теж не визначена”, – обурюється депутат.
Зате слова прем’єра сподобалися єдиноросам. Голова комітету Держдуми з фінансового ринку Наталія Бурикіна розділяє оптимізм уряду. “У нас безробіття менше, ніж у країнах ЄС. Не так там все шоколадно, люди живуть важко. Там більш грубе ставлення до неплатників. У нас в цьому плані гуманніше, у нас люди роками не платять за рахунками. І там роботи немає, особливо в Південній Європі”, – міркує вона.
“Хороший, стриманий виступ”, – вважає голова комітету з економполітики Ігор Руденський. “Зрозуміло, що потрібно структуру економіки міняти, йти від нафтової залежності, але це і так всі розуміють”, – сказав депутат.
“В уряду немає ясного діагнозу причин серйозного уповільнення економіки. А без діагнозу немає сенсу говорити про те, як виходити із стагнації, в якій ми опинилися”, – вважає керівник Економічної експертної групи Овсій Гурвич. На його думку, уряду зараз, може бути, політично невигідно говорити “про сумне”, тому Медведєв і заявив, що позитивно оцінює показники економіки. Прем’єр – “чесна людина”, тому й не став складати нову модель розвитку економіки, вважає науковий керівник НДУ ВШЕ Євген Ясін.
Інна Григорьєва
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас