Через високу оренду в київських ТРЦ закриваються бутики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через високу оренду в київських ТРЦ закриваються бутики

Особисті фінанси
1522
Зростання курсу долара відбився і на оренді в торгових центрах. Власники магазинів, які орендують приміщення в ТРЦ, скаржаться, що ціна оренди прив’язана до долара і через його зростання вони несуть великі збитки. Деякі з торговців навіть вийшли на акції протесту. А от експерти кажуть, що продавці хоч і протестують, але ціни на свої товари вони таки підняли, тому марно обурюються.
Зокрема, на проблеми поскаржилися орендарі ТРЦ Ocean Plaza і Gulliver. За їх словами, плата за приміщення в гривнях у них зросла на третину через долар і вони хотіли б встановити фіксований курс. «Правда, в Ocean Plaza вже провели переговори з кожним орендарем окремо. Був запропонований компроміс: одним на три місяці зафіксували курс долара на рівні 8,5 грн, іншим на цей період запропонували знижки в оплаті 50%. А от у Gulliver поки що не хочуть вести переговори, лякають штрафами за розрив договору від 300 до 600%», – розповів партнер юридичної компанії Safir Consulting Group, що консультує орендарів, Вадим Браганець. У самому ТРЦ коментувати ситуацію відмовилися.
За словами захисника, більшість орендарів – дрібні підприємці. У таких магазинах 3-4 продавця, адміністратор. Саме вони зараз на межі банкрутства. А два магазини вже оголосили про закриття. Водночас Браганець запевнив, що на покупцях ситуація не позначиться – ціни піднімають одиниці. І продають товар без перерахунку курсу – у багатьох магазинів не було можливості навіть закупити нові колекції, вони продають одяг минулих сезонів.
Хоча партнер Української рітейл асоціації Олександр Фіалка каже, що багато продавців через курс долара підняли ціни на свої товари. «Сьогодні багато магазинів підвищили ціни на товар в три рази. То чому власник площ повинен брати на себе курсові ризики? Рітейлери повинні теж впливати на свою фінансову ситуацію, підвищувати рівень продажів, а не звинувачувати у всьому орендодавців», – говорить експерт.
Ірина Рибакова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас