Що буде з російськими банками в Україні - після заяви Генпрокуратури? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з російськими банками в Україні - після заяви Генпрокуратури?

6871
14 банків з російським капіталом підозрюють у фінансуванні сепаратистів в Україні. А проти Сбербанку Росії Службою безпеки України відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.258-5 – фінансування тероризму. Банки усі звинувачення відкидають, але навіть якщо вони вийдуть переможцями з цього конфлікту, яке майбутнє очікує їх в Україні?
Звинувачення
Службою безпеки України 15 квітня було встановлено, що фінансування терористичних груп на Сході України відбувається з використанням активів російської банківської установи, що і послужило приводом до відкриття кримінального провадження. За даними СБУ, в березні-квітні 2014 р. посадові особи центрального офісу одного з російських банків в Києві всупереч вимогам Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму” подібне фінансування здійснювали. Для цього посадові особи цієї банківської установи в березні-квітні перевели 45 мільйонів гривень з безготівкової форми в готівку. Також СБУ встановила, що банк щодня перераховував від 200 до 500 доларів США на платіжні картки, видані учасникам цих терористичних груп.
Згодом стало відомо, що мова йде про Сбербанк Росії – про це сказав в. о. генерального прокурора Олег Махніцький в ефірі “5 каналу”.
“Вже 300 кримінальних справ за цими фактами направлені в суд, тобто знаходяться вже на стадії судового розгляду. Тут робота ведеться і триває. Можу сказати, що заведено кримінальне провадження також щодо такого банку, як “Сбербанк Росії”, – додав Махніцький.
Банки усе заперечують
У самому банку усі звинувачення спростовують: “Сбербанк Росії”- це український комерційний банк, який здійснює свою діяльність строго в рамках українського законодавства. Банк не має ніякого відношення до цієї ситуації”.
“Наш Банк поза політикою. Наше завдання – піклуватися про благополуччя клієнтів і співробітників, розвивати економіку України” – йдеться у заяві банку. Схожі позиції висловили і прес-служба Альфа-Банку (Україна), Промінвестбанку (ПІБ, Київ), ВТБ Банку (Київ). Аргументи наводились найрізноманітніші – від “абсолютної безпідставності звинувачень” до “чорної PR-кампанії у зв’язку з переведенням підприємств у Крим”.
Примітно й інше: у фінансуванні сепаратистів підозрюються 14 банків, і рівно стільки ж – 14 банків – Нацбанк відключив від системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку. Співпадіння? Може бути.
Коментар експерта
Можливе застосування санкцій згідно з нормами FATF – міжнародної організації з боротьби з відмиванням брудних грошей і фінансуванням тероризму – залишається відкритим. “З одного боку, це питання до слідчих, з іншого боку – до юристів. В цілому, в мене є сумніви, що вдасться щось довести”, – коментує старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. “Наскільки я розумію, там є перекази від одних юридичних чи фізичних осіб іншим фізичним особам на картки. В принципі, таке можна було проводити з будь-яким банком, чисто формально сказати: в цьому винен той чи інший банк. Наприклад, якщо я через той чи інший банк переведу гроші найманому вбивці і він когось вб’є, то банк не буде до цього причетний. Він не знає, на що я переводжу гроші. Але це чисто на рівні припущень”, – пояснив аналітик.
“Є грошові перекази, та банк не може контролювати, на що вони йдуть. Відповідно, якщо саме так ця схема складалась, тоді навряд чи є якісь серйозні можливості тиску на банк як такі”, – підсумував Жолудь.
Чи буде працювати Сбербанк Росії далі в Україні, залежатиме від подальшої ситуації. Тим не менш, удар по іміджу банку в очах українців був нанесений.“Якщо ситуація між Росією та Україною буде загострюватись, банк може і сам захотіти покинути ринок і відмовитися від ліцензії. Але зараз важко про це конкретно казати”, – вважає експерт. Частково банки з російським капіталом постраждали і від хвилі бойкотування російських товарів. “Масштаби цієї акції для банків невідомі, але навіть серед моїх знайомих кілька людей відмовилися від послуг російських банків”, – навів приклад Жолудь.
Як відомо, у березні обсяги продажів російської продукції в Україні впали на 40% через оголошення активістами в Україні бойкоту російських товарів. Можливо для банків розмах цієї акції виявився не менш згубним.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас