Примітний факт: близько половини депутатів Держдуми офіційно заробили за 2013 рік більше, ніж Путін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Примітний факт: близько половини депутатів Держдуми офіційно заробили за 2013 рік більше, ніж Путін

Світ
277
Депутати Держдуми слідом за членами Ради Федерації і уряду відзвітували про свої доходи. Судячи з розлогого документа на сайті нижньої палати парламенту, приблизно половина депутатів можуть похвалитися тим, що вони заробили за 2013 рік більше, ніж глава держави. Володимир Путін раніше задекларував 3 млн 672 тис. 208 рублів.
Всі 449 опублікованих декларацій на сайті Держдуми легко впорядкувати за величиною доходу, причому в цьому випадку враховують річний дохід сім’ї, а не одних тільки законодавців. З 23 сторінок довгого списку відомостей про доходи та майно 12 займають прізвища тих депутатів, чиї родини заробили більше, ніж розведений президент.
Сортування за величиною доходу дозволяє легко виявити набагатшого депутата. Ним став, як і минулого року, член “Єдиної Росії” Григорій Анікєєв. Законодавець задекларував 1 млрд 706 млн 282 тис. 977 рублів. Роком раніше єдинорос заробив 1,1 мільярд. Примітно, що протягом року ім’я Анікєєва майже не згадується у новинах, зате ім’я єдинороса фігурує в традиційних квітневих зведеннях про декларації держслужбовців.
Друге місце за величиною доходу у іншого представника правлячої партії – Михайла Сліпенчука, чемпіона за кількістю нерухомості (393 ділянки сільськогосподарського призначення, житловий будинок та квартира). Найскромніший дохід у комуніста Костянтина Лазарева (767 тис. 087 рублів).
Керівник фракції ЛДПР в Держдумі Володимир Жириновський в 2013 році заробив більше від інших лідерів парламентської опозиції. Доходи політика склали 3 млн 428 тис. рублів. Таким чином лідеру ліберал-демократів вдалося поліпшити свої торішні показники: за підсумками 2012 року він вказав у декларації 2 млн 563 тис. 386 рублів. У власності у Жириновського – 10 земельних ділянок, два житлові будинки площею 354,5 і 381,3 кв. метр, гараж і навіс.
Зросли доходи і у лідера КПРФ Геннадія Зюганова, відзначає ИТАР-ТАСС: якщо в 2012 році він заробив 2 млн 458 тис. рублів, то в 2013 році – 3 млн 194 тис. рублів. Доходи його дружини склали 198 тис. 267 рублів. У спільній власності подружжя – квартира площею 167,4 кв. метрів.
Найменше з лідерів парламентської опозиції заробив справорос Сергій Миронов – 2 млн 465 тис. 803 рублів. Згідно з даними за 2012 рік, його дохід склав 1 млн 994 тис. рублів. У власності у нього квартира площею 32,6 кв. метрів. Дружина Миронова, згідно з декларацією, в минулому році доходів не мала. У її власності знаходиться квартира площею 63,7 кв. метрів.
Керівник фракції “Єдиної Росії” в Держдумі Володимир Васильєв у 2013 році заробив 3 млн 129 тис. рублів. У 2012 році віце-спікер задекларував дохід в 2 млн 530 тис. У його власності одна земельна ділянка. Дружина політика за минулий рік заробила 202 тис. 208 рублів, вона володіє трьома земельними ділянками і двома будинками площею 178,8 і 102,3 кв. метра відповідно.
Що стосується депутатів-знаменитостей, то у Йосипа Кобзона, наприклад, минулий рік був невдалим у фінансовому плані – його дохід знизився майже на 10 млн рублів і склав 54 млн рублів. На другому місці за доходами у цьому своєрідному рейтингу – Микола Валуєв. Його заробіток склав 20,5 млн рублів, що майже на 2 млн більше суми, зазначеної в попередній декларації. У власності у боксера-важкоатлета, як і раніше, гараж площею 17,6 кв. метрів, джип Toyota, три автопричепи, мотовсюдихід, снігоболотохід і снігохід. З інших іменитих думців виділяється перша жінка-космонавт Валентина Терешкова: її дохід збільшився до 10,1 млн рублів проти 3,6 в 2012, а другої жінки-космонавта Світлани Савицької до 11,1 млн проти 6,3 млн роком раніше.
У фігурантів санкційних списків нерухомості за кордоном немає, їх колега задекларував юрту
У деклараціях депутатів вказані не тільки суми з доходів і доходів з подружжя, але також основні відомості про нерухомість, якою володіють парламентарії.
Найоригінальніший об’єкт нерухомості зареєстрував депутат “Справедливої Росії” Ірінчей Матханов. У володінні його дружини, крім більш десятка інших об’єктів нерухомості, знаходиться юрта. Її площа – 1064 кв. м. Згідно з визначенням Великої радянської енциклопедії, юрта – це переносне житло у тюркських і монгольських народів – кочівників в Центральній і Середній Азії, Південного Сибіру. Складається з дерев’яних ґратчастих стінок з куполом з жердин (конусоподібним – у монголів, бурятів та ін, напівсферичним – у казахів, киргизів, туркменів та ін) і повстяним покриттям.
Жоден з депутатів Держдуми, які підпали під санкції США та ЄС, не має нерухомості за кордоном, зазначає “Інтерфакс”.
Під санкції США та ЄС, які були введені у відповідь на приєднання до Росії Криму, потрапили спікер Держдуми Сергій Наришкін, віце-спікер від “Єдиної Росії” Сергій Железняк, Сергій Миронов, глави двох парламентських комітетів – у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків із співвітчизниками Леонід Слуцький (фракція ЛДПР), а також з питань сім’ї, жінок і дітей Олена Мізуліна (“Справедлива Росія”).
Декларації виявили найпопулярніший “чиновіз”
Традиційна для квітня публікація декларацій чиновників дозволяє скласти уявлення не тільки про те, наскільки забезпечені держслужбовці, але і які їхні вподобання, наприклад, в автомобілях.
На 449 депутатів і їхніх половинок, декларації яких опубліковані, припадає 136 автомобілів марки Mercedes, підрахував “Інтерфакс”. В основному це представницькі моделі S, GL і ML, проте є і машини середніх класів – B і C.
Другий номер в автомобільних уподобаннях російських депутатів – Toyota. В автопарку народних обранців 85 автомобілів цієї марки. З них, однак, 38 – це престижні позашляховики Land Cruiser.
Що стосується традиційних конкурентів Mercedes – BMW, Audi і Lexus, їхні позиції в думському автопарку слабші. У депутатів та їхніх сімей тільки 52 Lexus, 44 BMW і 22 Audi.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас