Засновник соціальної мережі "ВКонтакте" заявив - ФСБ вимагала від нього видати дані по групах Евромайдана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновник соціальної мережі "ВКонтакте" заявив - ФСБ вимагала від нього видати дані по групах Евромайдана

Світ
1217
Засновник соціальної мережі “ВКонтакте” Павло Дуров заявив, що ФСБ вимагала від компанії видати особисті дані організаторів груп Євромайдана. Цю заяву він зробив на власній сторінці в соцмережі. Також він повідомив, що Генеральна прокуратура вимагала від нього в березні 2014р. закрити групу прихильників Олексія Навального.
“13 грудня 2013р. ФСБ вимагала від нас видати особисті дані організаторів груп Євромайдана. Нашою відповіддю була і залишається категорична відмова – юрисдикція Росії не поширюється на українських користувачів “ВКонтакте”, – заявив він.
Також він зазначив, що “видача” особистих даних, на його думку, була б зрадою “всіх тих мільйонів жителів України, які нам довірилися”.
За словами Дурова, в процесі йому довелося пожертвувати багато чим, у тому числі і своєю часткою “ВКонтакте”. Про який саме процес йде мова, Дуров не уточнив. При цьому засновник мережі підкреслив, що не шкодує про свій вибір. “Захист особистих даних людей вартий цього і набагато більшого. З грудня 2013р. у мене немає власності, але у мене залишилося щось важливіше – чиста совість і ідеали, які я готовий захищати”, – зазначив Дуров.
До свого запису він доклав скановані версії запиту. На початку першого документа вказано, що він надійшов з управління ФСБ у Петербурзі і Ленінградській області, вказана дата і вихідні номери. У його кінці стоїть печатка та підпис особи, яка направила запит. У документі міститься прохання надати реєстраційні дані авторів і адміністраторів 39 різних груп, присвячених Євромайдану. В якості причини вказано посилання на закон “Про оперативно-розшукову діяльність” та ст.9 ФЗ “Про інформацію, інформаційні технології та про захист інформації”.
Офіційного підтвердження, чи були відправлені запити на адресу соціальної мережі, від самої ФСБ на момент публікації поки що не надходило.
Також 16 квітня Дуров заявив, що прокуратура вимагала від нього і “закрити антикорупційну групу Олексія Навального під загрозою блокування “ВКонтакте”. Про це Дуров також повідомив на своїй сторінці “ВКонтакте”. За його словами, він “не закрив цю групу в грудні 2011р. і, зрозуміло, не закрив зараз”.
До своєї заяви він також додав скановану версію запиту. На його початку зазначено, що він надійшов з Генеральної прокуратури Росії на адресу Федеральної служби з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій. Там же зазначена дата звернення (13 березня 2014р.) і вихідні номери.
Сам документ має назву “Вимога про прийняття заходів щодо обмеження доступу до інформаційних ресурсів”. За сканованою версією документа, рішення було ухвалене за запитом депутата Державної думи. Мова в документі йде про групу “Війна корупції – підтримка Олексія Навального” ​​в соцмережі “ВКонтакте”. У документі вказується, що “значна частина” розміщених у ній матеріалів “містить заклики до участі громадян у масових (публічних) заходах, що не узгоджені у встановленому порядку”.
“Минулими тижнями на мене чинився тиск з різних боків. Різноманітними методами мені вдалося виграти більше місяця, але зараз настала пора сказати – ані я, ані моя команда не збираємося здійснювати політичну цензуру. Ми не будемо видаляти ані антикорупційне співтовариство Навального, ані сотні інших спільнот, блокування яких від нас вимагають. Свобода поширення інформації – невід’ємне право постіндустріального суспільства. Це право, без якого існування “ВКонтакте” не має сенсу”, – також заявив Дуров.
Офіційного підтвердження від Генеральної прокуратури, чи були відправлені запити на адресу соціальної мережі, на момент публікації поки що також не надходило.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас