Український Nemiroff повернеться до магазинів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український Nemiroff повернеться до магазинів

Фондовий ринок
958
Корпоративний конфлікт між акціонерами компанії Nemiroff вийшов на новий рівень. Вчора акціонери Яків Грибов і Анатолій Кіпіш запустили горілчаний український завод Nemiroff у Вінницькій області. «Ми випустили перші 150 тис. пляшок горілки та настоянок. Розочалися відвантаження найбільшим дистриб’юторам і національним мережевим рітейлерам», – розповів «Капіталу» голова ради директорів Nemiroff Яків Грибов. За його словами, лінії розливу переоснащені для проведення оновлення продуктової лінійки Nemiroff, в модернізацію виробництва інвестовано $0,5 млн.
Генеральний директор ДП УГК Nemiroff Юрій Сорочинський прогнозує, що до кінця 2014 р. на немирівському заводі для українського ринку буде вироблено понад 3 млн дал продукції. На плановану потужність – до 500 тис. дал на місяць – підприємство вийде вже в травні, додає він.
Тривале протистояння
Конфлікт між акціонерами Nemiroff Vodka Limited Степаном Глусем з одного боку і Яковом Грибовим, Анатолієм Кіпішем з іншого розпочався в 2010 р.
Кожна зі сторін хотіла бачити генеральним директором дочірнього підприємства «УВК «Nemiroff» свого кандидата: сім’я Глусь – Аллу Глусь, а Яків Грибов і Анатолій Кіпіш – Юрія Сорочинського. Обидві сторони відстоюють своє право випускати горілку під брендом Nemiroff. Перепалки опонентів в українських і міжнародних судах тривають досі.
19 березня, за інформацією сектору зв’язків з громадськістю управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області, Грибов і Кіпіш взяли під контроль український завод. Робота підприємства була зупинена. «Все розгромлене. Багато що потрібно відновлювати», – сказав тоді Сорочинський «Капіталу».
До цього завод, будучи ще під контролем сім’ї Глусь, зупинявся у вересні. Причина – брак тари. Роботу підприємство відновило через півтора місяці – у жовтні. Однак, за словами співробітників, – не на повну потужність.
Поки підприємство простоювало, Грибов і Кіпіш почали поставки горілки Nemiroff російського виробництва, яка розливається на потужностях «Росспиртпрома» і «Башспирт». Після запуску українського підприємства Кіпіш і Грибов не відмовлятимуться від співпраці з російськими горілчаними заводами.
Перспективи
Протистояння акціонерів не закінчено. За словами Олександра Глуся, він буде домагатися відновлення контролю над українським заводом в судах. Глусь вважає, що його опоненти не зацікавлені в повноцінній роботі українського заводу, оскільки запасів імпортованого ними російського аналога горілки Nemiroff вистачить на найближчі півроку. «Якби вони дійсно прагнули відновити виробництво, вони, по-перше , не допустили б розгрому заводу бойовиками, яких самі й найняли, а по-друге, – місячного простою підприємства», – говорить Глусь. Він упевнений, що український завод навряд чи пропрацює більше місяця – саме на стільки вистачить запасів продукції та сировини на підприємстві.
Дистриб’ютори кажуть, що російської горілки Nemiroff їм вистачить на два тижні – такі стандартні запаси. «Я дегустував і російський, і білоруський розлив, якість – відмінна. Але за І квартал продажі впали на 30-40%», – говорить генеральний директор дистриб’юторської компанії «Айленд» Олег Зубець. Він пояснює падіння обсягів реалізації блокадою російських товарів.
Якщо вітчизняний Nemiroff відновить в очах споживача зв’язок свого бренду з Україною, то продажі зростуть, впевнений заступник директора з загальних питань, начальник київського підрозділу торгового дому «Поляков» Сергій Мельник.
Як раніше писав «Капітал», через конфлікт акціонерів бренд Nemiroff в 2013 р. скоротив свою ринкову частку на 4,5 в.п. – до 9%. За словами Мельника, для переукладання договорів з українськими ритейлерами Nemiroff знадобиться один-два місяці. Повернути ж ринкову частку, вважає директор зі зв’язків з громадськістю «Кримської горілчаної компанії» Віталій Мільнічук, компанія зможе не раніше ніж через півроку.
Український Nemiroff повернеться до магазинів
Марія Бровінська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас