ООН позбавила Росію головного аргументу для "анексії" Криму - і викрила її у пропаганді ненависті і махінаціях з референдумом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН позбавила Росію головного аргументу для "анексії" Криму - і викрила її у пропаганді ненависті і махінаціях з референдумом

Світ
9563
Опублікований остаточний текст доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, в тому числі в Криму. Текст доповіді, по всій видимості, мало відрізняється від попередньої версії, яка витекла в інтернет ще минулого тижня.
Документ складений за підсумками двох поїздок в Україну заступника генсека ООН з прав людини Івана Шимоновича і групи інспекторів ООН і включає аналіз подій по 2 квітня. У документі досліджуються причини протестів в Україні з кінця минулого року і ситуація з правами людини після повалення режиму Януковича.
Серед головних причин протистояння на Майдані називаються відсутність відповідальності за порушення прав людини з боку сил охорони правопорядку, відсутність незалежного суду, а також відчуття нерівноправності, включаючи нерівномірний розподіл ресурсів, корупцію, відсутність системи стримувань і противаг і вільних виборів.
У доповіді стверджується, що причиною радикалізації протестного руху на Майдані стало зайве застосування сили з боку “Беркута”, і міститься вимога розслідувати порушення на Майдані і покарати винних. З грудня 2013 року до лютого 2014 року внаслідок протестів загинула 121 людина. У більшості випадків це жертви побиття, тортур та інших нелюдських дій, які приписують “Беркуту”.
Політичний аспект нещодавніх змін у Криму не є предметом доповіді, однак Шимонович, який побував у Криму 21 і 22 березня, відзначає, що ситуація після референдуму, який був визнаний недійсним Генеральною Асамблеєю ООН, викликає заклопотаність у зв’язку зі свободою слова, зборів та інших цивільних і політичних прав.
Сам референдум і його результати також викликають багато питань. Присутність озброєних формувань і так званих груп самооборони без відмітних знаків не сприяло вільному волевиявленню, крім того, ООН отримала багато свідчень про маніпулювання голосами, йдеться в документі: джерела стверджують, що в референдумі брали участь люди, що не мають українського громадянства, а багато хто міг проголосувати неодноразово. Деякі люди позбавлялися документів під час обшуку невстановленими “ополченцями”.
Окремої уваги удостоїлася політика російських ЗМІ до і після референдуму. У тексті доповіді говориться: “Від початку Кримської кризи з’явилися нові обмеження на вільний доступ до інформації. Інспектори мас-медіа вказали на значне зростання пропаганди на російському телебаченні, яке відбувалося паралельно подіям у Криму. Відзначено випадки пропаганди ненависті. Дмитро Кисельов, російський журналіст, нещодавно призначений заступником гендиректора ВДТРК, висвітлюючи новини на телеканалі “Росія”, охарактеризував Україну як “країну, керовану жорстокими фашистами”, перекручуючи інформацію про події в Києві, а також стверджував, що росіяни в Україні піддаються небезпеці, виправдовуючи таким чином “повернення” Криму. 6 березня в Криму було відключено аналогове мовлення українських телеканалів, вільні частоти зайняли російські телеканали”.
У документі також наголошується факт блокування трьох провідних російських телеканалів в Києві і в Україні з 12 березня. В результаті доповідачі підозрюють, що жителі Росії, України і особливо Криму є об’єктами пропаганди та дезінформації. Вони звертають увагу української влади на необхідність вирішити проблему вільного доступу до інформації до президентських виборів, намічених на 25 травня.
Доповідь спростовує один з головних доводів російської сторони: “За широко поширеними оцінками, в Криму російськомовні жителі не піддавалися загрозам”. Що стосується Східної України, то, “хоча окремі напади на етнічну російську громаду відбувалися, вони не були ані систематичними, ані повсюдними”.
Більше того, є підозри, що в зіткненнях на сході країни беруть участь не місцеві жителі, а, можливо, громадяни Росії говориться в доповіді. Водночас у інспекторів ООН викликають серйозну заклопотаність можливі порушення прав кримських татар: є свідчення, що права на землю та майно заявили якісь “люди у формі”. Також татарське населення стурбоване планами нового уряду відчужувати ділянки землі для суспільних потреб.
Незважаючи на напруженість на сході України і в Криму, в доповіді наголошується низка позитивних змін в країні. Автори вказують на рішучість суспільства порвати з провинами минулого і виробити нову концепцію майбутнього України.
Водночас вони вказують на необхідність залучити всі групи населення до суспільної дискусії, гарантувати права меншин відповідно до європейських стандартів та розробити новий мовний закон без поспіху, враховуючи інтереси всіх. Експерти відзначають, що національна та релігійна нетерпимість деяких учасників парламентської коаліції і спроба нагального скасування закону про мову 23 лютого багато в чому послужили причиною несприятливого розвитку подій у Криму і на сході.
Верховний комісар з прав людини Наві Піллей наголосила на важливості дотримання прав людини, вільного доступу до інформації, боротьби з нерівністю, нетерпимістю і корупцією для проведення вільних і чесних виборів президента 25 травня.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас