Девальвація гривні б'є по аграріях і виробниках коньяку - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація гривні б'є по аграріях і виробниках коньяку - НАБУ

Валюта
1456
Стрімка девальвація гривні несе негативні наслідки для національної економіки, вважають в Незалежної асоціації банків України (НАБУ).
“Вірогідність негативного впливу стрімкої девальвації гривні на розвиток галузей економіки посилює важливість оцінки галузевих ризиків при формуванні кредитно-інвестиційної політики банківських установ”, – заявили в асоціації.
За даними НАБУ, опосередкований вплив девальвація може надати на діяльність агрокомпаній за рахунок підвищення цін на паливо, добрива, імпортну сільгосптехніку та насіннєвий матеріал.
“Наслідки подорожчання палива, збільшення собівартості послуг вже відчули компанії-автоперевізники, що призведе до подорожчання транспортних послуг. Для компаній, діяльність яких передбачає здійснення масштабних автотранспортних перевезень (наприклад, для підприємств-зернотрейдерів), підвищення транспортних тарифів може значно вплинути на рентабельність”, – наголошується в повідомленні.
Крім того, за оцінкою НАБУ, девальвація національної валюти вплине на діяльність з виробництва деяких видів напоїв: більше 50% вітчизняних коньяків виробляється з імпортної сировини, що створює передумови для підвищення собівартості цієї продукції.
У НАБУ також відзначають зростаючі ризики підприємств, що мають валютні кредити при недостатніх обсягах валютної виручки.
“Частка валютних кредитів у корпоративному кредитному портфелі банківської системи до початку березня становила 40%. Значний обсяг валютних кредитів спостерігався в портфелі підприємств добувної промисловості (61%), енергетичних компаній (63,4%), компаній переробної промисловості (58,8%), транспортних підприємств (59,5%), установ готельно-ресторанного бізнесу (52,1%)”, – йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку від початку 2014 року знизився на 35,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас