Інфляція у Великобританії в березні оновила мінімум з жовтня 2009 р. - 1,6%, на рівні прогнозу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція у Великобританії в березні оновила мінімум з жовтня 2009 р. - 1,6%, на рівні прогнозу

Світ
69
Споживчі ціни у Великобританії виросли в березні 2014 на 1,6% в річному вираженні, оновивши мінімум з жовтня 2009 року, свідчать дані Національного статистичного управління (ONS) країни.
Березнева інфляція співпала із середнім прогнозом аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
У січні інфляція у Великобританії становила 1,9% і була вперше більш ніж за чотири роки нижча від цільового рівня в 2%, таргетованого Банком Англії, в лютому вона сповільнилася до 1,7%.
Споживчі ціни у Великобританії підвищилися минулого місяця на 0,2% щодо лютого, коли спостерігався підйом на 0,5%.
За останні півроку фунт подорожчав на 6,5%, і Банк Англії заявив, що зміцнення нацвалюти знижує інфляційний тиск.
Подальше ослаблення інфляційного тиску, ймовірно, дозволить голові Банку Англії Марку Карні утримувати відсоткові ставки на рекордно низькому рівні довше, ніж передбачалося раніше, щоб економіка встигла остаточно відновитися. Банк Англії очікує, що в наступні три роки інфляція буде близька до цільового рівня.
Підйом індексу CPI Core, що не враховує ціни на продукти харчування, алкоголь, тютюн і енергоносії, також збігся з очікуваннями і становив 1,6% у березні, повернувшись до січневих темпів, які були найслабшими з червня 2009 року.
Ціни на пальне та електроенергію знизилися в березні на 0,3% порівняно з попереднім місяцем, одяг та взуття подорожчали на 1,8%. Продукти харчування, алкоголь і тютюнові вироби подешевшали на 0,3%.
Роздрібні ціни (індекс RPI) зросли в березні на 0,2% порівняно з попереднім місяцем і на 2,5% в річному вираженні. Ринок в середньому прогнозував збільшення першого показника на 0,3% і підйом другого на 2,5%. Саме індекс RPI використовується британськими роботодавцями при веденні переговорів про зарплату.
ONS звертає увагу на те, що різниця в динаміці індексів CPI і RPI пов’язана з урахуванням витрат на житло в RPI, а також різним впливом авіатарифів, страхування і цін на бензин.
У вівторок також були оприлюднені офіційні дані про зміну цін на житло і цін виробників у Великобританії.
За даними ONS, житло у Великобританії в середньому подорожчало в лютому на 9,1% після січневого стрибка на 6,8%. Експерти, опитані Bloomberg, очікували підвищення на 7,4%.
Ціни виробників Великобританії на сировинні та проміжні товари (індекс PPI Input) знизилися минулого місяця на 0,6% до лютого і на 6,5% порівняно з березнем 2013 року. Консенсус-прогноз вказував на зменшення першого показника на 0,2%, другого – на 6,1%.
Ціни виробників на готову продукцію (індекс PPI Output) підвищилися на 9,2% в помісячному вираженні і на 0,5% в річному, тоді як експерти очікували зростання на 0,1% і 0,3% відповідно.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас