Облікова ставка НБУ значно зросла - з 6,5% до 9,5% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облікова ставка НБУ значно зросла - з 6,5% до 9,5% річних

Казна та Політика
1727
Правління Національного банку прийняло Постанову № 212, за якою з 15 квітня 2014 р. облікова ставка НБУ становитиме 9,5%. До цього розмір облікової ставки востаннє змінювався 13 серпня 2013 р., коли він був встановлений на рівні 6,5% річних.
Також зазначений документ встановлює відсоткову ставку за кредитами рефінансування, які надаються відповідно до механізму оперативної підтримки ліквідності банків, на рівні подвійної облікової ставки НБУ. До цього вона встановлювалася на рівні потрійний облікової ставки НБУ.
Коментуючи таке рішення Правління Нацбанку, директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова висловила впевненість, що в комплексі з іншими заходами регулятора воно сприятиме стабілізації ситуації на ринку. “Україна має багатий досвід регулювання грошово-кредитного ринку в нестандартних ситуаціях. Він свідчить про те, що оптимальним варіантом дій у подібних умовах є поєднання двох складових. Перша – максимальна підтримка ліквідності банків з метою своєчасного виконання ними всіх своїх зобов’язань. Друга – сприяння збільшенню вартості грошової одиниці, в т.ч. через важелі відсоткової політики, яка обмежує спекулятивний попит на ресурси і сприяє відновленню ресурсної бази банків”, – зазначила Олена Щербакова.
За її словами, такий алгоритм дій дозволяє як забезпечити нормальну роботу банківської системи, так і сприяти підтримці цінової стабільності. “Адже ті кошти, які населення вилучило з банківських рахунків, можуть чинити тиск на споживчі ціни”, – додала Олена Щербакова.
Також як грунт для прийняття зазначеної Постанови НБУ називає динаміку макроекономічних і монетарних показників у січні-квітні 2014 року. А саме Правління НБУ констатує напружену ситуацію на грошово-кредитному ринку України, що є наслідком погіршення ринкових очікувань економічних агентів на тлі суспільно-політичних подій.
За умов складної макроекономічної ситуації це створює ризики для цінової стабільності, є головним законодавчим пріоритетом діяльності відомства. Так, протягом останніх місяців зафіксовано певне прискорення темпів інфляції. Зокрема, приріст індексу споживчих цін у річному вимірі в березні збільшився до 3,4% порівняно з 1,2% в лютому цього року. Водночас існує ризик подальшого зростання інфляції як наслідок зниження обмінного курсу гривні та реалізації економічних реформ, наміри із впровадження яких оголосив Уряд України.
З метою стримування інфляційних процесів та збалансування ситуації на грошово-кредитному ринку Правління Національного банку вважає необхідним вжити заходів у напрямку збільшення внутрішньої вартості національної грошової одиниці за рахунок застосування важелів відсоткової політики. Разом з іншими стабілізаційним заходами Національного банку це дозволить підвищити привабливість банківських депозитів, а також позитивно вплинути на кон’юнктуру валютного ринку України.
Разом з тим Правління Національного банку України вважає за доцільне згладити вплив від змін у відсотковій політиці на вартість введеного останнім часом механізму оперативної підтримки ліквідності банків з огляду на те, що її сьогоднішній номінальний рівень знаходиться в межах ринкової вартості ресурсів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас