Чистка штатів європейських банків - 80 тис. за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чистка штатів європейських банків - 80 тис. за рік

Фондовий ринок
894
Європейські банки за підсумками 2013р. скоротили свій штат ще на 3,5%, тобто, на 80 тис. осіб, а значить, фінансовий сектор регіону ще далекий від відновлення, і слабкого економічного зростання поки не вистачає для повернення системи до передкризового стану. Про це повідомляє Reuters.
ЄС в центрі банківської кризи
Причиною звільнень стало зменшення виручки, зростання списань і інших втрат і необхідність приведення рахунків банків у відповідність до вимог регуляторів до капіталу. Агентство Reuters зазначає, що не тільки європейські фінансові компанії постраждали після банкрутства Lehman Brothers. Фінансовий світ в цілому став меншим, але саме Старий світ опинився в епіцентрі банківської кризи в останні роки.
30 найбільших європейських банків по біржовій капіталізації скоротили штат на 80 тис. осіб, на що вказує звітність цих компаній і офіційні заяви про підсумки 2013р. З 2008р. кількість співробітників 25 з 30 найбільших банків скоротилася на 252 тис. до 1,7 млн осіб.
Туманні перспективи
Експерти попереджають, що відновлення в 2014р. ми можемо не дочекатися, особливо на тлі ситуації в Іспанії, де масові звільнення в секторі вже призвели до зростання безробіття до 26%. Банки є не тільки важливими гвинтиками грошової системи Європи, а й одними з головних роботодавців. Звільнення в цих компаніях можуть серйозно впливати на рівень безробіття, яке, в свою чергу, призводить до зниження попиту на кредити та інші банківські інструменти.
Антуан Морго, генеральний директор агентства Robert Walters з найму в Європі і Південній Америці, стверджує, що фінансовий сектор взагалі не повернеться до докризових рівнів у розмірі штатів. “Це була бульбашка, яка надувалася 20 років”, – стверджує Морго.
Одним з імпульсів для звільнення співробітників стали європейські банківські стрес-тести, які продемонстрували слабкість деяких фінансових організацій.
Чемпіони по звільненнях
Основна хвиля звільнень в європейських банках пов’язана з реструктуризацією великих компаній, наприклад, Bankia, яка зрізала 23% штату, щоб отримати рятівний кредит від влади Європи у розмірі 41 млрд євро. Італійський Unicredit звільнив 8,490 осіб і став частіше користуватися аутсорсингом. Бельгійський KBC скоротив штат на 22% (7,938 осіб) на тлі розпродажу активів, одним з яких була російська дочка Absolut Bank. Іспанський BBVA відправив під ніж 6,547 робочих місць або 23% штату. На 6,3% зменшив штат ірландський Bank of Ireland.
Кого наймають?
Лише три банки розширювали штат: Handelsbanken, Barclays і Deutsche Bank в цілому додали 770 робочих місць. Зростає попит з боку фінансових компаній на послуги фахівців з боротьби з відмиванням грошей, кібербезпеки та внутрішнього аудиту.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас