НАТО надало докази посилення армії Росії на кордоні України (ФОТО) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО надало докази посилення армії Росії на кордоні України (ФОТО)

Світ
7607
НАТО надало журналістам агентства Associated Press супутникові фотографії з російсько-українського кордону, на яких видно скупчення військових літаків, вертольотів, артилерійських установок і бронетехніки.
Як заявив журналістам генерал Філіп Брідлав, техніка розташована на схід від кордону, в тому числі на узбережжі Азовського моря. Зокрема, Брідлав запевняв, що знімки ескадрильї Су-27 відображені на аеродромі в Приморсько-Ахтарську (Краснодарський край). Фотографії датовані 22, 26, 27 березня.
Західні експерти, що вивчили знімки, вважають, що ситуація на російсько-українському кордоні мало нагадує військові навчання: вона схожа на приведення частин у бойову готовність. Зокрема, про це заявив Ентоні Кордсмен з вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Однак він підкреслив, що за фотографіями навряд чи можна точно сказати, скільки військ зосереджено в районі кордону.
У свою чергу Брідлав зумів зробити висновок, що на кордоні знаходяться близько 40 тис. російських військовослужбовців. Про це ж у своєму мікроблозі розповів і генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, який заявив, що всі ці війська “готові до бою”.
Поки що неясно, скільки солдатів і літаків знаходиться в знятих НАТО районах в мирний час. Наприклад, вищезгаданий аеродром в Приморсько-Ахтарську є діючим. На ньому дислокується авіаполк, що входить до складу 1-ї гвардійської змішаної авіадивізії 4-ї армії ВПС. І цей аеродром дійсно укомплектований штурмовиками Су.
Вже декілька тижнів Київ і Брюссель повідомляють про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. Саме цим нова влада в Києві пояснювала стягання української армії в район Луганської, Донецької, Харківської та Сумської областей.
Володимир Путін заявив, що Росія не має наміру вводити війська на південний схід України, хоча на це є санкція Ради Федерації. При цьому прес-служба канцлера Німеччини Ангели Меркель стверджувала, що 2 квітня Путін у телефонній розмові нібито пообіцяв їй відвести російські війська від кордону, тим самим фактично підтвердивши їх концентрацію.
Брідлав в інтерв’ю Associated Press при цьому стверджував, що відведення військовослужбовців протягом останніх днів не зафіксовано.
У свою чергу МЗС Росії постійно спростовував заяви українських політиків і брюссельських генералів. Так, у заяві від 9 квітня зовнішньополітичне відомство відзначило, що всі звинувачення Москви у нарощуванні угруповання військ на кордоні з Україною є безпідставними. На Смоленській площі підкреслили, що “в цьому районі не проводиться будь-якої незвичайної або незапланованої діяльності, суттєвої у військовому відношенні”.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас