Боргові ножиці: через Україну впав ринок облігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргові ножиці: через Україну впав ринок облігацій

Кредит&Депозит
1028
Через українську кризу на ринку облігацій склалася патова ситуація: компанії не хочуть позичати, вважаючи поточні ставки занадто високими. А покупці бондів ті ж ставки оцінюють як дуже низькі.
Геополітика підвела
У першому кварталі 2014р. обсяг внутрішніх рублевих розміщень становив усього близько 250 млрд руб., підрахував Cbonds. Це означає, що компанії позичили втричі менше, ніж у попередньому кварталі (близько 900 млрд) і в два з гаком рази менше, ніж у першому кварталі минулого року (трохи більше 600 млрд).
У березні 2014р., за даними Cbonds, російським емітентам вдалося позичити на зовнішніх ринках усього $1,6 млрд – майже втричі менше, ніж у минулому березні – $4,2 млрд. На внутрішньому ринку обсяг нових розміщень в березні становив 57 млрд руб. порівняно з 162 млрд руб. за той же період минулого року. Менеджер проекту Money Market Cbonds Павло Дідковський як причину падіння обсягів запозичень називає “геополітичну обстановку в Україні”.
Позичальники переносять розміщення. Наприклад, у березні ЛУКОЙЛ хотів розпочати маркетинг євробондів, але відмовився від цієї ідеї через погіршення ситуації на ринку. Голова компанії Вагіт Алекперов сказав журналістам, що компанія не скасовує плани з розміщення в 2014р. У березні Мінфін кілька разів скасовував розміщення облігацій федеральної позики, пояснюючи своє рішення несприятливою ринковою кон’юнктурою. У першому кварталі Мінфін зміг розмістити лише 10% від запланованої суми. На початку квітня ВТБ відклав на невизначений термін розміщення п’ятирічних облігацій на 10 млрд руб.
Розійшлися в ставках
У інвесторів та емітентів різні уявлення про привабливу прибутковість боргових паперів, каже керівник напрямку по роботі з борговими зобов’язаннями, валютами і сировинними ринками “Ренесанс Капіталу” Антон Зав’ялов. На його думку , ВТБ відклав розміщення саме тому, що пропонував інвесторам дуже низьку прибутковість порівняно з безризиковою ставкою (за держпаперами). ВТБ орієнтував інвесторів на прибутковість до оферти 8,78-9,04% річних. “ В абсолютному вираженні ставки виросли, але у відносному (щодо безризикової ставки) залишилися такими самими”, – говорить Зав’ялов. Як приклад він пропонує подивитися на папери рівня “Вимпелкому”, локальні випуски якого торгуються з прибутковістю 9,7-9,8% річних. Це виглядає високою ставкою, проте якщо порівняти її з безризиковою, різниця буде всього 2 відсоткових пункти. Така ситуація склалася через те, що Банк Росії на початку березня підняв ключову ставку, прагнучи зняти паніку на фінансових ринках – ставки прибутковості зросли в абсолютному вираженні, залишившись на докризовому рівні у відносному.
“Інвестори, які вважають ситуацію кризовою, вже вимагають премію за ризик, а емітенти її давати поки не готові”, – говорить топ-менеджер одного з великих банків.
“Бажаючих розмістити облігації емітентів досить багато, але далеко не всі готові поки платити премію за первинне розміщення (від 0,5% річних) і позичати за новими сформованим рівнями”, – згоден виконавчий директор на ринку боргового капіталу Райффайзенбанку Олег Корнілов.
Погашення за власний рахунок
Більшість компаній і банків, які мають здійснювати валютні виплати у квітні за раніше зробленим позиками, мають намір здійснити їх за рахунок власних коштів. В Альфа-банку РБК повідомили, що платіж в 350 млн дол будуть робити з поточних грошових потоків. Віце-президент Промсвязьбанка Владислав Хохлов сказав, що банк планує погашати черговий випуск євробондів з поточної ліквідності, надлишок якої становить близько 3 млрд дол, і виплата в 500 млн дол “не викликає дискомфорту”, оскільки була своєчасно запланована. Представники “Северсталі” повідомили РБК, що компанія планує погасити черговий платіж з власних коштів. Джерело, близьке до Газпрому, каже, що концерн не збирається позичати для погашення своїх євробондів – у квітні, за статистикою cbonds, газовому монополісту належить погасити $1,2 млрд.
Перспективи ринку
Ринкових розміщень в найближчі два-три тижні, швидше за все, не буде. За емітентами першого ешелону ставки занадто сильно виросли і навряд чи зараз який-небудь позичальник цієї категорії буде готовий позичати на тих умовах, які пропонують інвестори, каже менеджер банку з топ-50.
Крім того, за словами керівника напряму аналізу боргових ринків Промсвязьбанка Ігоря Голубєва, ніхто з інвесторів не знає, як визначити розмір “геополітичної премії”. “Ніхто не гарантує, що геополітичний фактор загостриться в найближчі тижні, – говорить він. – Тому багато інвесторів не здійснюють активних операцій, а сидять і чекають, що буде далі”.
Керуючий партнер УК “Третій Рим” Андрій Мовчан вважає, що ситуація на внутрішньому ринку боргового капіталу вирішиться у найближчі кілька місяців. На думку Голубєва, нестабільність і волатильність може зберегтися на ринку до кінця першого півріччя.
Олена Тофанюк, Наталія Старостіна, Тетяна Альошкіна
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас