Анекдот дня: російські депутати просять порушити проти Горбачова справу за розпад СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анекдот дня: російські депутати просять порушити проти Горбачова справу за розпад СРСР

Світ
2328
Депутати одразу декількох фракцій Держдуми підготували на ім’я генпрокурора Юрія Чайки запит про перевірку дій президента СРСР Михайла Горбачова в період розпаду Радянського Союзу. Парламентарії сподіваються, що за підсумками прокурорської перевірки проти Горбачова буде порушено кримінальну справу, повідомляють “Известия”.
Ініціаторами запиту стали єдинороси Євген Федоров та Антон Романов, комуністи Іван Нікітчук і Олег Денисенко, а також Михайло Дегтярьов з ЛДПР. Депутати вказують на те, що дії радянського керівництва “спричинили розвал країни”, в той час як на референдумі населення СРСР висловилися за збереження Союзу.
Горбачову інкримінується створення Держради СРСР, яка не була передбачена радянською конституцією в якості органу влади. Саме Держрада СРСР визнала незалежність трьох прибалтійських республік, хоча, на думку депутатів, таких повноважень не мала.
Автори запиту нагадують, що 4 листопада 1991р. проти Горбачова було порушено справу, але наступного дня кримінальне провадження скасували. Депутати підкреслюють, що “злочини”, які, на їхню думку, здійснив Горбачов, не мають терміну давності.
Федоров називає Горбачова “шпигуном США”, а Дегтярьов вважає, що “люди в Києві гинуть з вини тих, хто багато років тому в Кремлі прийняв рішення розвалити країну”. Нагадаємо, що Федоров є одним з ініціаторів закону про визнання ЗМІ, які отримують гроші з-за кордону, іноземними агентами. Дегтярьову належать ініціативи про заборону зберігання і обігу доларів США в Росії, а також про публікації патріотичних текстів на сторінках закордонних паспортів російських громадян.
Виступаючи перед вами востаннє в якості президента СРСР, вважаю за потрібне висловити свою оцінку пройденого з 1985р. шляху, тим більше що з приводу цього чимало суперечливих, поверхневих і необ’єктивних суджень. Доля так розпорядилася, що, коли я опинився на чолі держави, вже було ясно, що з країною негаразд. Я розумів, що починати реформи такого масштабу і в такому суспільстві, як наше, – надзвичайна і навіть ризикована справа. Але і сьогодні я переконаний в історичній правоті демократичних реформ, які розпочаті навесні 1985р. Процес оновлення країни і корінних змін у світовому співтоваристві виявився куди більш складним, ніж можна було припустити. Однак те, що зроблено, має бути гідно оцінене. Товариство отримало свободу, розкріпостилося політично і духовно. І це найголовніше завоювання, яке ми до кінця ще не усвідомили, бо ще не навчилися користуватися свободою.
(25 грудня 1991рю, остання промова Михайла Горбачова)
Нещодавно Горбачов прокоментував події навколо приєднання Криму до Росії. Екс-президент СРСР вітав референдум, назвавши приєднання Криму до України “помилкою”, здійсненою “за партійними законами”. Горбачов також засудив можливе введення санкцій проти Росії, зазначивши, що для цього необхідне схвалення ООН.
_Останнє керівництво СРСР не раз звинувачували в поступках Заходу
Ми живемо в новому світі: покінчено з холодною війною, зупинена гонка озброєнь і божевільна мілітаризація країни, що знівечила нашу економіку, суспільну свідомість і мораль. Знята загроза світової війни…_
(25 грудня 1991р., остання промова Михайла Горбачова)
Радянський Союз розпався 26 грудня 1991р., після підписання відповідної декларації Верховною Радою СРСР. Днем раніше Горбачов оголосив про свою відставку з поста президента СРСР. Варто підкреслити, що до цього моменту Радянський Союз існував лише формально. Фактичну риску під його існуванням поставили Біловезькі угоди про створення СНД, підписані президентами Росії, України і Білорусі. Горбачов розкритикував їх як спробу розвалити СРСР, але інші лідери радянських республік (Вірменії, Казахстану, республік Середньої Азії), що раніше говорили про бажання жити в об’єднаній країні, висловилися на користь СНД, і Горбачову довелося змиритися.
Референдум, на результати якого посилаються автори запиту, був проведений в березні 1991р. – Тоді за збереження СРСР висловилися 76% голосуючих. Громадяни заявляли про готовність жити в оновленій країні, хоча реального проекту “СРСР-2” на той момент не було. Після довгих переговорів досягти компромісу з оновленого Союзного договору вдалося лише до серпня 1991р., але путч ГКЧП 19 серпня фактично зірвав підписання нових документів і підштовхнув регіональні еліти до втечі з єдиної країни.
Додамо, що Горбачов досить часто піддається критиці з боку депутатів. У березні 2013р. секретар генради “Єдиної Росії” Сергій Неверов у відповідь на заклик Горбачова до керівництва Росії розпочати нову перебудову заявив, що внаслідок його політики “втратили країну”.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас