Питання фінансування Криму розкололо уряд Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Питання фінансування Криму розкололо уряд Росії

Світ
4978
Одна частина уряду РФ виступає за збільшення держвитрат на потреби Криму, Мінфін – категорично проти.
До липня уряд Росії повинен визначити основні параметри бюджету на 2015-2017 роки. Дискусія звелася до питання, міняти бюджетне правило, нарощуючи державні витрати, чи ні, повідомляє видання Ведомости.
Бюджетне правило обмежує нафтогазові витрати. За зміну бюджетного правила виступають перший заступник голови уряду Ігор Шувалов та Мінекономрозвитку.
Шувалов пояснює необхідність коригування правила додатковими витратами на утримання і розвиток Криму в 2015-2020 роках, розповідає федеральний чиновник. Мінфін пропонує профінансувати розвиток Криму в 2015-2020 роках за рахунок скорочення інших витрат, у тому числі держпрограм. Шувалов проти, оскільки доведеться відмовлятися від деяких соціальних зобов’язань і важливих інфраструктурних проектів, а це вкрай небажано.
Шувалов пропонує врахувати в бюджетному правилі зростання населення Росії через Крим – зі 143 млн до 145 млн, розповідає федеральний чиновник і підтверджує співробітник Мінфіну. “Витрати бюджету можна збільшити приблизно на 250 млрд руб. на рік – має вистачити на Крим і Севастополь”, – розповідає федеральний чиновник. Попередньо витрати бюджету на програму розвитку Криму і Севастополя оцінюються в 1 трлн руб. Представник Мінрегіону (розробник програми) говорить, що перші розрахунки будуть лише наступного тижня. Незрозуміло, як у бюджетному правилі врахувати приріст населення, здивований співробітник Мінфіну.
Мінекономрозвитку теж пропонує враховувати в бюджетному правилі не тільки ціни на нафту, але й інші макроекономічні параметри. Наприклад, відтік капіталу.
“Пропозиція не означає, що має бути якась жорстка залежність між правилом і відтоком, – суть в тому, що економічну політику потрібно змінювати, якщо змінюються економічні умови”, – пояснює заступник міністра економрозвитку Андрій Клепач.
Мінекономрозвитку пропонує пом’якшити бюджетне правило, збільшивши з 2015 р. дефіцит з 1% ВВП до 1,5%. “У 2014 р. потрібно використовувати частину додаткових нафтогазових доходів, буде близько 1 трлн руб., І виділити 200 млрд з фонду національного добробуту (ФНБ) на докапіталізацію через Зовнішекономбанк банків і фінансове оздоровлення компаній”, – вважає Клепач.
Чиновник упевнений, що змінювати бюджетне правило, порушувати стійкість бюджетної системи не можна, а витрати на Крим потрібно профінансувати за рахунок оптимізації інших держпрограм, а на 2015 рік є резерв в 80 млрд руб. нерозподілених видатків.
“Сьогодні зміна бюджетного правила обговорюватиметься у помічника президента Андрія Білоусова, Мінфін ще раз скаже про неприпустимість змін”, – повідомив інший співробітник Мінфіну.
18 березня Росія і Крим підписали договір про входження республіки, включаючи Севастополь, до складу РФ. Документ підписали президент РФ Володимир Путін, спікер кримського парламенту Володимир Константинов, прем’єр Криму Сергій Аксьонов і мер Севастополя Олексій Чалий. Договір також був ратифікований Федеральними зборами РФ.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас