Російські компанії повинні розглянути можливість переведення лістингу з іноземних бірж на Московську біржу - уряд РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські компанії повинні розглянути можливість переведення лістингу з іноземних бірж на Московську біржу - уряд РФ

Фондовий ринок
1298
Перший віце-прем’єр Ігор Шувалов заявив, що російські компанії – емітенти цінних паперів повинні розглянути можливість переведення лістингу з іноземних бірж на Московську біржу. Тим часом, на закордонних майданчиках торгуються акції багатьох найбільших російських компаній.
Делістинг на іноземних майданчиках навряд чи обрадує акціонерів, особливо іноземних, та й самі компанії ризикують втратити доступ до іноземного капіталу. Крім цього, реальні наміри щодо повного делістингу на іноземних біржах посилять втечу інвесторів з російських активів.
ЯНДЕКС
“Яндекс” – це найбільша російська пошукова система, що працює також в інших країнах і є однією з найбільших у світі. Первинне публічне розміщення акцій компанії виявилося дуже популярним серед інвесторів. Під час IPO на NASDAQ ціна розміщення склала $25 замість запланованого діапазону $20-22.
У ході розміщення було залучено близько $8 млрд.
У березні 2013 р. було проведено SPO за ціною $22,75 за акцію, але інвестори відреагували на додаткове розміщення негативно. Всього за 1 день вартість акцій впала на 7%, а керівництво “Яндекса” оголосило про зворотний викуп, який тривав до 14 листопада 2013 р. Зараз вартість акцій становить $29, а капіталізація “Яндекса” знаходиться на рівні $9,4 млрд.
ГМКНОРИЛЬСЬКИЙ НІКЕЛЬ
ГМК “Норильський нікель” – гірничо-металургійна компанія, виробничі активи якої розташовані в Росії, Австралії, Ботсвані, Фінляндії та ПАР. Компанія займається видобутком нікелю, міді, паладію і платини, а також ряду інших непрофільних корисних копалин, у тому числі срібла, золота і кобальту.
У 2001 р. розписки з’явилися на позабіржовому ринку NASDAQ, на біржі в Лондоні вони з’явилися в 2004 р. Також ними можна було торгувати на Берлінській біржі.
Зараз акції ГМК торгуються на рівні $17,6, а ринкова капіталізація становить $27,8 млрд.
РУСАЛ
Об’єднана компанія “РусАл” – один з лідерів з виробництва первинного алюмінію та один з найбільших виробників глинозему. Компанія зареєстрована на острові Джерсі.
Акції “РусАла” торгуються на Гонконгській фондовій біржі, GDR обертаються на NYSE Euronext в Парижі.
IPO у Гонконгу було проведено в січні 2010 р., в ході розміщення було залучено $2,24 млрд.
На Гонконгській біржі вартість розписок становить $0,38, а капіталізація – $5,68 млрд.
ГАЗПРОМ
“Газпром” – це глобальна енергетична компанія. Основні напрямки діяльності – геологорозвідка, видобуток, транспортування, зберігання, переробка та реалізація газу, газового конденсату і нафти, а також виробництво і збут тепло- та електроенергії.
Частка “Газпрому” у світових запасах газу становить 18%, у російських – 70%. На компанію припадає 15% світового і 78% російського видобутку газу. “Газпром” володіє великим медіахолдингом “Газпром-Медіа”, до нього входять телеканали НТВ і ТНТ, супутникове телебачення “НТВ-Плюс”, радіостанції “Ехо Москви”, “Перше популярне радіо” (“Попса”), NEXT, “Сіті FM”, Relax FM, “Дитяче радіо”, видавництва“Сім днів” (журнали “Підсумки”, “Караван історій”, “7 днів – телепрограма”), газети “Трибуна”, журнал “Панорама ТВ”, кінокомпанії “НТВ-Кіно”, кінотеатри “Жовтень”, “Кристал Палас”, інтернет-портал RuTube.
Акції “Газпрому” торгуються на Московській біржі, а депозитарні розписки на Лондонській і Франкфуртської фондових біржах. Вартість розписок у Лондоні становить $7,58, капіталізація – $89,13 млрд.
РОСНЕФТЬ
“Роснефть” – одна з найбільших публічних нафтогазових компаній світу. Основними видами діяльності є розвідка і видобуток нафти і газу, виробництво нафтопродуктів і продукції нафтохімії, а також збут виробленої продукції. Компанія включена до переліку стратегічних підприємств Росії.
Її основним акціонером (69,50% акцій) є ВАТ “Роснефтегаз”, на 100% належить державі.
Компанія веде видобуток нафти і газу в Західному і Східному Сибіру, Південній та Центральній Росії, Тимано-Печорі, Далекому Сході, на шельфі Арктики.
Акції компанії торгуються на Московській біржі, а депозитарні розписки котируються на Лондонській фондовій біржі. Вартість розписок у Лондоні становить $6,46, капіталізація – $68,4 млрд.
X5 RETAIL GROUP
X5 Retail Group – російський рітейлер, який володіє торговими мережами “Пятерочка”, “Перехрестя”, “Карусель”, “Копійка” та інтернет-проектом “Стіл замовлень E5.RU”.
Компанія зареєстрована в Нідерландах.
Акції компанії торгуються на Лондонській фондовій біржі.
Вартість в Лондоні становить $17,13, капіталізація – $4,65 млрд.
МЕГАФОН
“Мегафон” – телекомунікаційна компанія, що надає послуги мобільного зв’язку, доступу до мережі інтернет і кабельному телебаченню.
Компанія діє на всій території Росії, а також в Таджикистані, Абхазії і Південній Осетії. Обслуговує понад 66 млн абонентів.
Основними акціонерами компанії є AF Telecom Group, TeliaSonera, MegaFon Investments Ltd., Іван Таврін.
Акції компанії торгуються на Московській біржі та Лондонської біржі.
Вартість в Лондоні становить $26,25, капіталізація – $16,28 млрд.
MAIL.RU
Mail.Ru Group – інтернет-компанія, основною спеціалізацією є інвестиції в інтернет-проекти.
Компанії належать соціальні мережі “Однокласники” і “Мой Мир”, месенджери “Агент Mail.Ru” і “ICQ”, поштовий сервіс, ряд онлайн-ігор.
На Лондонській біржі первинне розміщення акцій було проведено в 2010 р. Було продано 16,8% по верхній межі діапазону, що передбачало оцінку всієї компанії на рівні $5,71 млрд.
СТРІЧКА
“Стрічка” є однією з найбільших мереж роздрібної торгівлі в Росії, заснована в 1993 р. в Санкт-Петербурзі. У регіонах Росії працюють 77 гіпермаркетів мережі, відкриті десять супермаркетів у Москві, Московській і Калузької областях.
Минулого місяця компанія провела IPO на Лондонській біржі. Ринкова капіталізація “Стрічки” на момент початку торгів становила більше $4 млрд. Головні бенефіціари IPO – основні акціонери рітейлера. TPG Capital продасть 11% акцій, Європейський банк реконструкції та розвитку – майже 5%, а “ВТБ Капітал” виставить на продаж трохи більше 2,5%. Сама компанія не отримає коштів від IPO, а от її акціонери можуть заробити більше $950 млн без урахування опціону.
Зараз вартість в Лондоні становить $9,8, капіталізація – $4,2 млрд.
POLYUS GOLD
“Полюс Золото” – золотодобувна компанія. Є російським дочірнім підприємством POLYUS GOLD INTERNATIONAL LIMITED (92,95%). Акції компанії котируються на Московській біржі.
Polyus Gold International – золотодобувна компанія. Запаси золота за міжнародною класифікацією становлять понад 83 млн унцій. Основні підприємства Polyus Gold розташовані в найбагатших золотодобувних регіонах Східного Сибіру і Далекого Сходу Росії і включають 5 діючих рудників, золотоносні розсипи і ряд проектів у стадії будівництва і розвитку.
Акції Polyus Gold International Limited торгуються в преміальному сегменті Лондонської фондової біржі і входять до бази розрахунку індексів STOXX Europe 600, FTSE Global Equity, FTSE All World Equity, FTSE Gold Mines і Rogers – Van Eck Hard Assets Producers. Також глобальні депозитарні розписки Polyus Gold International обертаються на позабіржовому ринку в США.
Вартість розписок у США становить $3,31 при капіталізації в $10,04 млрд.
УРАЛКАЛІЙ
“Уралкалий” – виробник калійних добрив. Вертикально інтегрована компанія, випускає близько 20% світового обсягу калійних добрив.
Акції та депозитарні розписки обертаються на Московській біржі і Лондонській фондовій біржі відповідно. Найбільшими акціонерами є Chengdong Investment Corp (12,50%), Група “ОНЕКСІМ” (21,50%), ВАТОХК “Уралхім” (19,99%).
Зараз вартість в Лондоні становить $23,27, капіталізація – $13,67 млрд.
МЕЧЕЛ
“Мечел” – гірничодобувна і металургійна компанія, що має активи в Росії, США, Казахстані, Литві та в Україні. Об’єднує близько 30 промислових підприємств. Це виробники вугілля, залізної руди, сталі, прокату, феросплавів, теплової та електричної енергії. До складу холдингу також входять три торгові порти, власні транспортні оператори, міжнародні збутові й сервісні мережі.
Основним акціонером компанії є Ігор Зюзін. Акції та депозитарні розписки компанії котируються на Московській і Нью-Йоркській фондових біржах.
Зараз вартість в Нью-Йорку становить $1,84, капіталізація – $765,9 млн.
ГРУПАЧЕРКІЗОВО
Група “Черкізово” – виробник м’ясної продукції. Група входить до трійки лідерів на ринках курячого м’яса, свинини, продуктів м’ясопереробки і є найбільшим у країні виробником комбікормів.
Основні акціонери компанії: JPMorgan Chase Bank (31,9%) і компанія MB Capital Partners (58,74%). У вільному обігу перебуває 27,80% акцій.
Цінні папери торгуються на біржах в Москві і Лондоні.
Вартість в Лондоні становить $10, капіталізація – $659,46 млн.
POLYMETAL
Polymetal International – гірничодобувна компанія, високоякісний портфель активів якої включає діючі підприємства з видобутку золота, срібла і міді, а також ряд проектів геологорозвідки і розробки родовищ у Росії та Казахстані.
Основними акціонерами компанії є Олександр Несіс і Олександр Мамут. Акції компанії торгуються на Московській біржі і Лондонській фондовій біржі і входять до індексу FTSE 100.
Вартість акцій на Лондонській біржі складає $10,12, капіталізація – $3,94 млрд.
МТС
“Мобільні ТелеСистеми” – телекомунікаційна компанія, що надає послуги мобільного зв’язку, стаціонарного телефонного зв’язку, цифрового і кабельного телебачення. Компанія надає свої послуги не тільки на всій території Росії, але і в Білорусії, Вірменії, Україні. Загальна кількість абонентів перевищує 100 млн осіб.
Основним акціонером компанії є АФК “Система”, інші акції котируються на Московській біржі, а депозитарні розписки – на біржах Нью-Йорка, Лондона, Франкфурта, Берліна і Мюнхена.
У Нью-Йорку розписки торгуються на рівні $16,79, капіталізація становить $17,35 млрд.
АФКСИСТЕМА
АФК “Система” – найбільша публічна диверсифікована фінансова компанія в Росії і СНД. Веде свій бізнес в наступних галузях: телекомунікації, страхування, фінанси, медіабізнес, роздрібна торгівля, нафтова промисловість, радіоелектроніка, машинобудування.
Основним акціонером є Володимир Петрович Євтушенков (64,18%), значна частина акцій торгується на Московській біржі (19%), решта акцій належить різним фізичним особам і топ-менеджерам компанії. На Лондонській фондовій біржі торгуються депозитарні розписки компанії.
Вартість розписок у Лондоні становить $24,2, капіталізація – $11,68 млрд.
ММТП
Група ММТП є портовим оператором і стивідорною компанією. До складу групи входять порт Новоросійськ, Приморськ і Балтійськ, а також десять стивідорних компаній різної спеціалізації.
Основними акціонерами компанії є ВАТ “Транснефть” (25,05%), Група “Сума” (25,05%), Росимущество (20,00%) і структури ВАТРЖД” (5,3%). Акції та депозитарні розписки компанії обертаються на біржах в Москві і Лондоні.
Вартість цінних паперів у Лондоні становить $4,4, капіталізація – $1,13 млрд.
ТРАНСКОНТЕЙНЕР
“Центр з перевезення вантажів у контейнерах “ТрансКонтейнер” – транспортно-логістична компанія, інтермодальний контейнерний оператор. Компанія володіє більш 25 тис. залізничних платформ і 100 тис. різних контейнерів.
Найбільшим акціонером є ВАТРЖД” (50,00% +1 акція). Акції компанії котируються на Московській біржі, а депозитарні розписки – на Лондонській фондовій біржі.
Вартість розписок у Лондоні становить $7,5, капіталізація – $1,04 млрд.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас