Як бізнес російських компаній страждає через санкції США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як бізнес російських компаній страждає через санкції США

Фондовий ринок
1870
«Кримські» санкції США створюють нові несподівані труднощі для компаній, пов’язаних з російськими бізнесменами зі списку санкцій. Так, наприклад, у Фінляндії можуть бути скасовані концерти Джастіна Тімберлейка через те, що комплекс, де мають пройти виступи, належить братам Ротенбергам і Геннадію Тимченку. У іншого активу Геннадія Тимченка – компанії «Трансойл» – агентство Moody’s у п’ятницю відкликало кредитні рейтинги.
«Факт відкликання ніяк не пов’язаний з фінансовим станом компанії», – підтверджує представник «Трансойл». За його словами, призупинення співпраці з Moody’s ніяк не вплине на фінансовий стан компанії: її бізнес «знаходиться в Росії, обсяг запозичень – в рублевій зоні, кредитні договори не містять ковенант, пов’язаний з рейтингом». На момент відкликання прогноз за рейтингами був «позитивний».
Moody’s базується в Нью-Йорку і змушене дотримуватися вимоги американських регуляторів припинити комерційні відносини з компаніями, які підпадають під санкції. Тимченко, який 20 березня внесений до списку санкцій Мінфіну США, володіє 80% акцій «Трансойл». Відділ контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну, який курирує фінансові санкції, має «правило 50%»: якщо фізична або юридична особа, названа в списку OFAC, володіє 50% або більше в будь-якій компанії, то остання автоматично підпадає під ті ж санкції, навіть якщо не фігурує в жодних списках.
24 березня Moody’s з формулюванням «з власних ділових причин» відкликало рейтинги Собинбанка – 100-відсоткової «дочки» банку «Росія», внесеного до списку OFAC. Сам банк «Росія» не користується послугами Moody’s з квітня 2013 року. Але банк підтримував стосунки з іншим рейтинговим агентством – Standard & Poor’s, але воно 26 березня призупинило рейтингування банку «Росія» у світлі санкцій OFAC. «Згідно з правилами регулювання OFAC, підтримання рейтингів організації, що зазнала санкцій, могло б розцінюватися як «заборонена операція», – пояснили тоді в S&P.
Неоднозначне «правило 50%»
Минулого тижня Financial Times написала, що концерти американських поп-зірок Майлі Сайрус і Джастіна Тімберлейка в Фінляндії можуть бути скасовані саме через «правило 50%». Власником комплексу, де мають пройти виступи, є фінська компанія Arena Events OY, 50% якої належить Тимченку. Організатором концертів виступає американська компанія Live Nation Entertainment: згідно з правилом, вона повинна припинити відносини з Arena Events. Друга половина фінської компанії належить братам Ротенбергам, які також потрапили до списку OFAC.
«Правило 50%» було введено OFAC в лютому 2008 року на тлі конфлікту з Іраном і кампанії боротьби з тероризмом. Сенс правила полягав у тому, щоб автоматично поширити санкції на всі структури, які можуть бути прямо або побічно підконтрольні ключовим фігурам, відповідальним за порушення режиму ядерного нерозповсюдження або фінансування тероризму.
Правило створило масу проблем банкам і юридичним фірмам США, яким довелося змінювати свої практики в сфері compliance – дотримання законодавства та вимог регуляторів. Тепер будь-який клієнт банку потенційно може опинитися під санкціями, якщо з’ясується, що така юрособа хоча б на 50% контролюється фігурантом списку OFAC. Часто банкам потрібні величезні зусилля, щоб перевірити весь ланцюжок бенефіціарів, але влада США не знімає відповідальності з банку, якщо той не зміг заблокувати рахунок, що підпадає під автоматичні санкції.
При цьому правило застосовується рекурсивно, роз’яснюють американські юристи: якщо компанія A підлягає автоматичному блокуванню, то і будь-яка структура, в якій компанії A належить хоча б 50%, автоматично підпадає під санкції. Відповідно, можлива ситуація, коли особа зі списку OFAC фактично контролює, наприклад, лише 12,5% умовної компанії C (через 50% в компанії A, якій належить 50% компанії B, якій належить 50% компанії C), але компанія C також підпадає під автоматичне блокування. Від цього можуть постраждати добропорядні інвестори, які фактично володіють більшістю акцій компанії C.
Американські юристи давно відзначають, що «правило 50%» сформульовано неповно і неоднозначно. У спірних ситуаціях кінцевим арбітром виступає OFAC, яке дає «неформальні вказівки», як застосовувати правило. У такому випадку в гру вступають політичні міркування.
Неформальні вказівки
Після 20 березня американський Visa і MasterCard призупиняли обслуговування за картками СМП Банку, пов’язаного з братами Ротенбергами. Банк JP Morgan блокував грошовий переказ посольства Росії в Казахстані на адресу страхової компанії СОГАЗ (її основним власником є ​​банк «Росія»). В обох випадках американські контрагенти через короткий час відновлювали операції з російськими компаніями. Це відбувалося після консультацій з OFAC.
Якщо американський банк виступає всього лише посередником при здійсненні грошового переказу між двома сторонами, які не є прямими клієнтами банку, він все одно зобов’язаний заблокувати переказ, якщо є підозра на дію «правила 50%». Швидше за все, така ситуація виникла у випадку з блокуванням JP Morgan переказу на адресу СОГАЗ.
МЗС Росії назвав дії JP Morgan неправомірними, заявивши, що банк «явно перестарався», бажаючи «заробити очки перед Білим домом». Але цілком можливо, що JP Morgan чесно слідував правилам: до кінця березня вважалося, що банк «Росія» контролює більше 50% СОГАЗ. JP Morgan могло бути невідомо, що в березні, ще до введення санкцій, банк «Росія» скоротив частку в СОГАЗ менше 50%. JP Morgan розблокував переказ на адресу СОГАЗ «після консультацій з американськими регуляторами». Прохання РБК назвати точну причину блокування платежу в JP Morgan залишили без відповіді.
Інші колізії можуть виникати, коли 50% компанії або більше належать кільком фігурантам списку OFAC, але не комусь одному. Негласно Мінфін США рекомендує застосовувати в такому разі «правило 50%», зазначає Даніела Гузман з Асоціації сертифікованих фахівців з фінансових злочинів (ACFCS). Visa і MasterCard блокували операції за картами СМП Банку, грунтуючись на тому, що братам Ротенбергам на двох належить більше 50% організації (кожному – по 38%). Але, як повідомляв американський юрист Кліфф Бернс з Bryan Cave, карткові оператори отримали від OFAC «неформальні вказівки» не застосовувати «правило 50%» до ситуації з частками Ротенбергів в СМП Банку. Обслуговування карток було відновлено.
Доля пакету «СТС Медіа»
У сюжеті санкцій проти Росії залишається ще одна інтрига – можливість блокування 25-відсоткового пакету акцій компанії «СТС Медіа», зареєстрованої в американському штаті Делавер. Власником 25,4% акцій СТС є кіпрська Telcrest Investments, в якій банку «Росія» належить безпосередньо і через дочірні компанії більше 50% (за даними кіпрського реєстру компаній; виписка є у РБК). Формально у влади США є підстава блокувати Telcrest, а значить, заморозити 25-відсотковий пакет в «СТС Медіа». Заморожування необов’язково позначиться на бізнесі «СТС Медіа», але означатиме, що Telcrest не зможе ним розпоряджатися і отримувати дивіденди.
Акції «СТС Медіа», що торгуються на Nasdaq, 26 березня подешевшали до мінімуму з січня 2013 року (8,50 дол), але після цього відновилися до 9,63 дол. Але заморожувати пакет публічної компанії влада США, швидше за все, не буде, принаймні зараз, коли конфлікт навколо України стабілізувався. Такий крок буде можливий тільки в разі подальшої ескалації конфлікту, якщо стосовно Росії дійсно постане питання про санкції в «іранському» стилі. На сьогодні ж (судячи з історій з Visa/MasterCard і JP Morgan) у американської влади діє установка не створювати зайвої напруженості.
Пакет акцій в «СТС Медіа» може бути заблокований, якщо він потрапляє під «володіння або контроль» юридичної або фізичної особи США, сказав РБК юрист Кліф Бернс, що спеціалізується на застосуванні американських санкційних правил. У «СТС Медіа» не коментують ситуацію з санкціями. Від банку «Росії» РБК відповіді поки що не отримав.
Іван Ткачов
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас