Імпортні ліки можуть подорожчати на 60-80% - через трактування Міндоходів про обкладання їх ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпортні ліки можуть подорожчати на 60-80% - через трактування Міндоходів про обкладання їх ПДВ

Казна та Політика
1326
Роз’яснення Міністерства доходів і зборів, розіслане в митниці України в п’ятницю, 4 квітня, може призвести до подорожчання імпортних лікарських засобів на 60-80%, повідомив заступник директора компанії SMD Євген Живодерников на прес-конференції в Києві в понеділок.
За його словами, Міндоходів і зборів у роз’ясненні вказало, що оподаткування ПДВ на лікарські засоби при ввезенні їх на митну територію України здійснюється на загальних підставах за ставкою 20%, а не 7%, як передбачено законом України “Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні”. Як повідомив Живодерников, через девальвацію гривні ціни на лікарські засоби іноземного виробництва зростуть на 30% протягом одного-двох місяців.
Введення ПДВ в розмірі 7% призведе до зростання цін іще на 21%. “Якщо ПДВ на митниці становитиме 20%, то отримуємо ризик зростання цін на 70-80%. Це може бути непідйомним вантажем для споживача”, – сказав він.
Крім того, Є.Живодерников зазначив, що зростання цін на лікарські препарати вітчизняного виробництв через девальвацію гривні також може становити до 30%, однак стане помітним пізніше, ніж зростання цін на імпортні ліки.
У свою чергу, власник компанії “Інспе”, що займається поставкою медичного обладнання, Олег Мацех зазначив, що в п’ятницю, 4 квітня, його компанія зіткнулася з тим, що при розмитненні виробів медичного призначення працівники львівської митниці повідомили, що розмитнять товар тільки під 20% ПДВ.
“Таке підвищення нам пояснили роз’ясненням Міндоходів. Це приклад ручного регулювання та нехтування норм законодавства. До цього листа Міндоходів митниця розмитнювала ліки і медвироби під 7%. Так, за один день почало лихоманити ринок”, – сказав він.
Крім того, О.Мацех повідомив, що на сьогодні “МОЗ не висловив твердої офіційної позиції з цього питання”. “Ми піднімаємо градус дискусії для того, щоб отримати відповідь від Міністерства охорони здоров’я”, – зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас