У канадській провінції Квебек проходять парламентські вибори, які можуть призвести до відділення від Канади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У канадській провінції Квебек проходять парламентські вибори, які можуть призвести до відділення від Канади

Світ
1997
У Канаді в понеділок проходять дострокові вибори до парламенту франкомовної провінції Квебек. На думку спостерігачів, від результату голосування залежатиме, чи вирішиться питання про відділення Квебека від Канади, що постає десятиліттями, а також те, як уряд буде протистояти радикальним ісламістам і антисекулярним тенденціям.
Дострокові вибори були оголошені після того, як на початку березня прем’єр-міністр Полін Маруа оголосила про розпуск Національних зборів. Це їй було потрібно для того, щоб очолювана нею Квебекська партія (КП) отримала більшість. Як пише оглядач Тарек Фатах в The Toronto Sun, квебекці голосуватимуть під барабанний дріб, тримаючи в розумі обіцянку Маруа добитися відділення від Канади.
Цілі Квебекської партії сформульовані в Хартії цінностей. Одним з найбільш гострих моментів у передвиборній гонці стала проведена партією секулярна політика і обіцянка заборонити держслужбовцям носити на роботі тюрбани, хіджаби та інші предмети і атрибути релігійної приналежності. Пропозиція викликала бурхливі дебати, оскільки у восьмимільйонній провінції проживає 300 тисяч мусульман.
“Наскільки КП налаштована проти іммігрантів, варто, напевно, запитати у Мака Котто, чорношкірого вихідця Камеруну, який в уряді Маруа був міністром культури. Що стосується небезпеки для цілісності Канади – відділення дуже малоймовірний сценарій, та й мало що зміниться, оскільки ми живемо в демократичній, ліберальній, світській країні з конституційною монархією. Однак якщо не протистояти впливу фінансованих з Саудівської Аравії ісламістських угруповань, як це має місце в іншій частині Канади, потрібно бути готовим до того, що відбувається зараз у Великобританії. Де шаріат поступово вбудовується в правову систему країни”, – пише Фатах в The Toronto Sun.
Окрім боротьби з ісламістами Партія Квебека ставить своєю метою проведення третього за останні 30 років референдуму про незалежність. У 1980 році, коли КП також перебувала при владі, 60% населення не підтримало сепаратистів, нагадує ІТАР-ТАСС. У 1995 році, коли КП знову стала правлячою, за відділення голосували 49,4% учасників референдуму. У 1998 році Верховний суд Канади навіть прийняв рішення про те, що Квебек не має права відділятися в односторонньому порядку. На сьогодні за незалежність, за даними опитувань, готові висловитися близько 40% квебекців, але Маруа сподівається переконати більшість населення.
Основним суперником партії Полін Маруа стане Ліберальна партія Філіпа Куйара, який проголосив курс на боротьбу з корупцією. Також на місця в парламенті претендують Франсуа Лего з “Об’єднання за майбутнє Квебека” і Партія “Солідарний Квебек” Франсуа Давида.
Останні години перед голосуванням Партія Квебека витратила на критику лібералів. Так, представники партії вимагали від Куйара назвати імена 11 осіб, які підозрюються в причетності до системи незаконного фінансування. Лідер Ліберальної партії відмовився здавати однопартійців, пославшись на те, що справа знаходиться в прокуратурі, передає CBC. Паралельно ліберали ведуть переговори про можливе створення коаліційного уряду з іншими політичними силами.
У CBC вважають, що якщо Партія Квебека не виграє вибори, це похитне позицію Полін Маруа на чолі партії і стане жорстоким ударом для жінки, яку в Квебеку прозвали “бетонною леді”.
Полін Маруа стала першою в історії главою Квебека в 2012 році. Десять років до цього в Квебеку правили ліберали. Святкування перемоги Партії Квебека було затьмарене трагедією: під час виступу Маруа невідомий відкрив вогонь, убивши і поранивши декількох учасників мітингу. При цьому стрілець кричав: “Англомовні прокидаються!”.
На той момент близько 80% жителів Квебека вважали себе ущемленими в правах і говорили про дискримінацію в галузі мови та економічну експлуатацію з боку англомовних супротивників.
Результати соціологічних опитувань, проведених минулого тижня, показували, що 37% жителів провінції готові голосувати за Ліберальну партію, рейтинг партії Маруа впав з 32 до 28 відсотків, ОБК може отримати близько 19% голосів, а ПСК – 13%. При цьому майже третина респондентів може передумати в останній момент.
В італійському регіоні Венето 22 березня пройшов електронний референдум з питання про незалежність. Політичної сили референдум не мав, однак дозволив венеціанцям заявити про свою позицію: 89% голосуючих висловилися за відділення. Через два тижні 24 активіста руху за відділення регіону були заарештовані і звинувачені у створенні злочинного співтовариства для проведення терористичної та підривної діяльності.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас