Sony, Warner і Universal звинуватили "ВКонтакте" в пособництві піратам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Sony, Warner і Universal звинуватили "ВКонтакте" в пособництві піратам

Світ
309
Одразу три великі звукозаписні компанії – Sony Music Russia, Universal Music Russia і Warner Music UK – подали до Арбітражного суду Санкт-Петербурга і Ленінградської області позови проти “ВКонтакте”. Позивачі звинувачують соціальну мережу в тому, що вона сприяє масовому поширенню піратства.
Дії правовласників підтримуються Національною федерацією музичної індустрії (НФМІ), що представляє інтереси звукозаписних лейблів в Росії, і координуються Міжнародною федерацією виробників фонограм (IFPI), яка представляє інтереси звукозаписної індустрії на світовому рівні.
“Мета звернення до суду – захист прав звукозаписних компаній, що інвестують в Росію, та сприяння розвитку ліцензійного музичного бізнесу. Цьому кроку передувала кількамісячна підготовка, а також багаторазові спроби переконати керівництво “ВКонтакте” в необхідності вирішення проблеми порушення суміжних та авторських прав на фонограми”, – йдеться в повідомленні IFPI.
Позивачі обурені тим, що створений на базі соціальної мережі музичний сервіс відкриває багатьом мільйонам її користувачів необмежений доступ до контрафактних музичних записів, що зберігаються на сайті компанії. Звукозаписні компанії вимагають видалення піратських записів, виплати компенсації в розмірі більше 50 млн руб., а також винесення судового рішення про необхідність впровадження “ВКонтакте” технологій, що не дають користувачам Мережі завантажувати в неї піратські записи.
“Протягом тривалого періоду часу ми неодноразово рекомендували “ВК” припинити порушення суміжних та авторських прав і провести переговори із звукозаписними компаніями з метою створення ліцензійного сервісу. На сьогодні компанія не зробила жодних суттєвих кроків щодо вирішення проблеми, тому сьогодні ми ініціюємо судовий розгляд”, – заявила виконавчий директор IFPI Франсіс Мур.
Генеральний директор НФМІ Леонід Агронов і зовсім назвав музичний сервіс “ВКонтакте” “одним з основних бар’єрів” на шляху цивілізованого розвитку музичної галузі.
НФМІ підтримує ініціативу міжнародних музичних компаній із судового переслідування “ВКонтакте” з метою припинення порушень. Цей крок має позитивно вплинути на музичну індустрію Росії в цілому, оскільки створює умови для розвитку бізнес-середовища та діяльності тих, для кого основним джерелом заробітку є результати творчої інтелектуальної праці”, – пояснив Агронов.
У свою чергу виконавчий директор “ВКонтакте” Дмитро Сергєєв висловив здивування тим, що переговори, які мережа вела з власниками авторських прав, “підміняються юридичними процедурами”.
“Ми знаходимося в переговорах з власниками авторських і суміжних прав, а з одним з мейжорів, що беруть участь в позові, вийшли, як нам здавалося, на рівень попередніх домовленостей. Тому ми, безумовно, здивовані, що бізнес-діалог підміняється юридичними процедурами. Ну що ж, подивимося, як розвиватиметься судовий процес”, – пояснив Сергєєв РБК.
Нагадаємо, що в 2013 р. “Студія Союз” вимагала від мережі “ВКонтакте” 75 тис. руб. за кожну з 60 незаконно розміщених на сторінках користувачів пісень, у тому числі груп “Арія” і “Король і Шут”. Однак тоді Арбітражний суд Петербурга і Ленобласті вирішив, що керівництво “ВКонтакте”, яка виступає в якості посередника, не може відповідати за дії користувачів. Пізніше це рішення підтримав Тринадцятий арбітражний апеляційний суд, який здійснює перевірку рішень, винесених раніше арбітражними судами регіонів північного заходу Росії.
“ВКонтакте” – найпопулярніша соціальна мережа в Росії, що має більше 88 млн зареєстрованих користувачів у Росії і 143 млн користувачів по всьому світу. У лютому 2014 р. мережа була четвертий раз поспіль включена до чорного списку ресурсів в рамках щорічного звіту Торгового представництва США.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас