Китай буде посилювати контроль над рідкоземельними металами, хоча він і так контролює 90% його загальносвітового виробництва - Antaike — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай буде посилювати контроль над рідкоземельними металами, хоча він і так контролює 90% його загальносвітового виробництва - Antaike

Світ
446
Китай буде прагнути до зміцнення свого контролю над експортом рідкоземельних металів (РЗМ) навіть після того, як Всесвітня торгова організація (ВТО) винесла рішення проти будь-яких обмежень, вважають експерти Beijing Antaike Information Development Co.
“Досить легко і абсолютно законно Китай може проводити таку політику на внутрішньому ринку видобутку, переробки і торгівлі корисними копалинами, яка в кінцевому підсумку має той же ефект, що і експортний контроль”, – вважає аналітик цієї дослідницької компанії Чень Хуань.
На його думку, можна, наприклад, збільшити податки на видобуток або підвищити вартість ліцензій на експорт, створити стратегічні запаси РЗМ або ввести більш суворі екологічні принципи для виробників, повідомило агентство Bloomberg.
З 28 березня на біржі Baotou Rare Earth Products Exchange (автономний район Внутрішня Монголія) розпочалися торги оксидами європію, празеодиму/неодиму та церію. З моменту дебюту котирування оксиду європію підвищилися на 4,6% – до 4184 юаня ($674) за кілограм. Оксид празеодиму/неодиму подорожчав на 2,8% – до 329 юанів за кілограм і церію – на 2,4%, до 19,96 юаня за кілограм. Китай є найбільшим світовим постачальником РЗМ, на його частку припадає близько 90% загальносвітового виробництва.
КНР, як правило, здійснює дві експортні поставки цих металів на рік. У зв’язку з падінням попиту на тлі погіршення стану світової економіки частина квоти в 2013 року була не використана, повідомив аналітик Antaike. Комісія з врегулювання суперечок СОТ 26 березня встала на бік США, Японії та Європейського союзу і оголосила, що Китай не представив достатніх підтверджень необхідності введення експортних квот і мит.
КНР встановила квоти на експорт і виробництво РЗМ в 2007 році. У 2012 році США звернулися до СОТ, стверджуючи, що обмеження експорту Китаєм призвело до зростання цін на цьому ринку. Крім того, існують побоювання, що Пекін ввів квоти для того, щоб ціни на ці метали залишалися невисокими всередині країни, що, на думку критиків, надає китайським виробникам несправедливу перевагу. Китай відкинув ці звинувачення, наполягаючи на тому, що введення квот покликане в першу чергу мінімізувати збиток для екології, викликаний надмірним видобутком мінералів.
Рідкоземельні метали – група з 17 елементів, що включає лантан, скандій, ітрій і лантаноїди. Незважаючи на назву, з точки зору природних запасів рідкоземельні елементи не є рідкісними: за сумарною поширеності вони в десятки разів перевершують, наприклад, молібден і вольфрам. Однак капітальні витрати на їх видобуток вважаються більш значними.
РЗМ використовують в радіоелектроніці, атомній техніці, машинобудуванні, хімічній і скляній промисловості. Зокрема, вони знайшли застосування в гібридних автомобілях і музичних програвачах.
Найбільшим світовим споживачем цього виду сировини є Японія. Фактична монополія Китаю на видобуток РЗМ дозволила Пекіну призупинити їх постачання до Японії в 2010 році під час загострення територіальної суперечки між двома країнами. За оцінкою Геологічної служби США, розвідані світові запаси рідкоземельних металів перевищують 100 млн тонн, вони знаходяться переважно в Китаї, Росії та інших колишніх республіках СРСР, а також в США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас