НАТО вирішило розмістити авіабазу за 295 км від Пскова - через російські війська на кордоні України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО вирішило розмістити авіабазу за 295 км від Пскова - через російські війська на кордоні України

Світ
4563
Командування НАТО, всерйоз стурбоване діями Росії поблизу південного кордону України, розглядає можливість розміщення літаків альянсу на військовій базі близько естонського містечка Емарі, розташованого всього за 295 кілометрів від Пскова.
“Зараз необхідність мати другу базу підтвердила і військова половина НАТО. Це викликане, насамперед, тим, що кілька союзників запропонували додаткові літаки, що дозволило б відкрити другу базу”, – наводить “Інтерфакс” слова естонського посла при НАТО Лаурі Лепика.
Літаки країн Північноатлантичного альянсу охороняють повітряний простір Естонії, Литви та Латвії, оскільки у них немає придатної для цих цілей авіатехніки. Зараз літаки НАТО базуються на латвійському аеродромі Зокняй. Проте “дуже скоро”, за словами Лаурі Лепік, буде задіяний аеродром поблизу Емарі.
З гострою нестачею місць для базування своєї авіатехніки в НАТО зіткнулися після, як кажуть західні політики, російської “анексії Криму”. Одні лише Сполучені Штати направили на патрулювання повітряного простору над балтійськими державами 10 винищувачів. Аналогічне бажання виявили також влада Великобританії, Данії, Франції та Німеччини. Для порівняння, до початку української кризи патрулюванням займалися всього чотири винищувачі.
Єдина складність, з якою може зіткнутися командування НАТО, під час розміщення частини своїх літаків в Естонії, це нестача персоналу. За словами голови естонського Міноборони Свена Міксера, проблеми з персоналом виникнуть після 2015 року. Через що може з’явитися дефіцит робочої сили, він не пояснив.
Загалом керівник військового відомства Естонії позитивно поставився до ідеї розміщення в країні авіаційного угрупування НАТО. Більше того, він запропонував розмістити на території держави, як зазначає місцевий інтернет-ресурс ERR, ракетні установки протиповітряної оборони.
Відносини між Росією та Організацією Північноатлантичного договору, до якої Естонія, Латвія і Литва приєдналися в 2004 році, загострилися на початку березня 2014 року, коли західні політики звинуватили РФ у вторгненні на українську територію. Після того, як Росія за підсумками референдуму від 16 березня зробила Крим своїм суб’єктом, НАТО посилило своє угруповання поблизу українських кордонів. Що стосується суперечки про розміщення комплексів ЄвроПРО, то сторони, мабуть, не зможуть в найближчому майбутньому досягти якихось домовленостей, оскільки НАТО призупинило співпрацю з Росією.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас