Закон про донорство органів, що дає рідним померлих дві години на рішення, може набрати чинності в РФ в 2015 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про донорство органів, що дає рідним померлих дві години на рішення, може набрати чинності в РФ в 2015 році

Світ
445
Законопроект про донорство органів та їх трансплантації направлений в уряд і після схвалення Держдумою зможе набрати чинності вже наступного року, повідомила в інтерв’ю РИА “Новости” помічник міністра охорони здоров’я РФ Ляля Габбасова. “Ми дуже розраховуємо, що він буде прийнятий в осінню сесію і набере чинності з 1 липня 2015 року, оскільки це перший важливий документ, який визначатиме саме систему донорства, без якої не може розвиватися трансплантація”, – сказала Габбасова.
Законопроект вперше визначає поняття “донорство органів людини”, зокрема дитяче донорство, в даний час заборонене в РФ. Документ також визначає тимчасові рамки щодо прийняття рішення про вилучення органів. “За відсутності реєстрації волевиявлення людини, у разі її смерті, протягом двох годин після оповіщення про це родичі можуть подумати, зателефонувати і відмовитися від процедури вилучення органів”, – сказала Ляля Габбасова.
За словами помічника міністра, законопроект передбачає створення декількох регістрів. В одному зі списків враховуватиметься прижиттєва згода або незгода громадян на посмертне донорство. Інший перелік буде містити дані про фактичних донорів і пацієнтів, які потребують пересадки.
Координація центрів донорства в режимі онлайн
Особливістю нового законодавства стане те, що координація донорства та трансплантації проводитиметься Міністерством охорони здоров’я Росії в режимі онлайн, коли центри в суб’єктах РФ будуть постійно передавати інформацію в регістри. Такі заходи, за словами Габбасової, допоможуть точно визначити число людей, котрі потребують пересадки органів.
“У проекті нашого закону первинним є зареєстроване прижиттєве волевиявлення громадянина, а в разі його відсутності – можлива незгода дружини (чоловіка), родичів. Я думаю, з етичної точки зору ніхто не буде заперечувати бажання самого громадянина розпорядитися своїми органами”, – зазначила Габбасова в інтерв’ю РИА “Новости”.
За чинним в даний час законодавством, якщо людина не відмовилася від вилучення своїх органів, після її смерті їх можуть використовувати для донорства.
На батьків померлих дітей не будуть тиснути через органи
Що стосується посмертного вилучення органів у дітей, за новим законом воно буде дозволено за умови згоди батьків. “Проте в цілому дитяче донорство розвивається не дуже активно і в інших країнах, тому що це завжди пов’язано з етичними моментами”, – зазначила помічник міністра. Вилучати органи для пересадки у дітей-сиріт законопроектом заборонено.
За словами Лялі Габбасової, вилучати органи у дітей будуть, як прийнято в усьому світі, за добровільною згодою батьків. “Ніхто не буде наполягати на їхньому позитивному рішенні”, – сказала вона РИА “Новости”.
“Об’єктивною точкою відліку для забору органів є констатація смерті головного мозку, що дає можливість подумати і прийняти рішення”, – пояснила чиновниця. За законом дитяче посмертне донорство передбачено тільки у віці від 1 року.
Закон збільшить число врятованих життів
Помічник голови МОЗ підкреслила, що при підготовці законопроекту його автори враховували досвід країн з широко розвиненим донорством органів – США, Франції, Іспанії та Італії. У цих країнах існують національні центри, які координують роботу в галузі донорства та трансплантації, що працюють за міжнародними документами Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Зокрема, за аналогією з законодавством західних держав в російському законі закріплена заборона на посмертне використання органів від невстановлених осіб, щоб убезпечити пацієнта, який потребує пересадки.
“Важливо не просто отримати орган, при цьому він повинен відповідати прийнятим критеріям якості, щоб ми не передали жодних захворювань реципієнту. Критерії якості передбачають виключення багатьох захворювань у донора, включаючи інфекційні та спадкові, які не відразу проявляються”, – зазначила Ляля Габбасова в інтерв’ю РИА “Новости”.
На думку міністерства охорони здоров’я, новий закон допоможе збільшити число трансплантацій органів, що врятує сотні життів. У Росії в даний час проводиться близько 1,3 тисячі пересадок органів щорічно, що становить 3,5 операції на мільйон населення. У Європі цей показник становить від 40 до 65 операцій.
Торік при обговоренні законопроекту головний трансплантолог Росії Сергій Готьє висловлював припущення, що після набрання законом чинності лікарі зможуть робити щорічно близько 8 тисяч пересадок нирок і 2000 трансплантацій печінки.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас