Мілітаризація економіки може виступити одним з основних стимулів економічного зростання України - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мілітаризація економіки може виступити одним з основних стимулів економічного зростання України - думка

Казна та Політика
1721
Мілітаризація економіки України в умовах поточних і довгострокових військових ризиків може стати одним з ключових стимулів економічного зростання, вважає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.
Аналізуючи в ефірі одного з українських каналів в п’ятницю потенціал і поточні можливості здійснення ефективних економічних реформ в Україні, експерт назвав “помірним планом” представлений напередодні антикризовий пакет для економіки України, підготовлений урядом спільно з МВФ.
“У нашому катастрофічному воєнному стані це ще помірний план”, – сказав О. Пасхавер.
Пояснюючи свою думку, експерт уточнив, що наявність т.зв. “невизначених” ризиків в умовах розпочатої РФ у Криму агресії відносно України має першорядний вплив на підготовлену програму антикризових заходів, а будь-які прогнози можуть розцінюватися сьогодні як “недобросовісні”.
“Ми живемо в очікуванні, що на нас нападуть… Сьогодні невідомо, яка буде реакція економіки на військову агресію, яка буде реакція населення”, – зазначив він.
За словами А.Пасхавера, нова ситуація в Україні вимагає серйозного осмислення і прийняття: владою, елітами, суспільством. “Нам всім необхідно усвідомити, що у нас є сильний противник, який до нас агресивно ставиться, і перестати сприймати цей стан як незвичайний”, – сказав він.
Президент Центру економічного розвитку також висловив упевненість, що одним з ключових стимулів розвитку економіки України на довгострокову перспективу повинна стати мілітаризація економіки. “Ми повинні мілітаризувати економіку, щоб напасти на нас було дорого і небезпечно”, – сказав він.
“Мілітаризація стимулює зростання економіки. США і Німеччина за допомогою мілітаризації вивели свої економіки з кризи”, – додав О. Пасхавер. За підсумками візиту в США 12-13 березня прем’єр Арсеній Яценюк заявив про досягнуту домовленість про військово-технічну допомогу США Україні у зв’язку з розгорнутою щодо України агресії в Криму.
16 березня уряд України прийняв рішення про фінансове забезпечення першочергових заходів щодо підвищення обороноздатності держави, яке було підтримано парламентом. З 6,8 млрд грн, які планується протягом трьох місяців виділити Міністерству оборони на ці заходи за рахунок перерозподілу бюджетних програм, близько 50% планується направити на переоснащення ЗСУ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас