Обленерго стануть рівними: держава хоче скасувати преференції шести компаніям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обленерго стануть рівними: держава хоче скасувати преференції шести компаніям

Фондовий ринок
983
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), планує скасувати для шести енергопостачальних компаній норму прибутку в 15%. Текст проекту документа оприлюднила НКРЕ на своєму сайті.
Нововведення торкнеться Житомиробленерго, Київобленерго, Кіровоградобленерго, Рівне обленерго, Севастопольенерго і Херсонобленерго. Основний акціонер цих обленерго – компанія VS Energy, господарі якої – російські бізнесмени.
VS Energy володіє близько 95% акцій в «Севастопольенерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго», і «Житомиробленерго», 89,12% «Київобленерго» і 84,56% акцій «Рівнеобленерго». Групі також належить близько 70% в «Чернівціобленерго», 64,3% в «Одесаобленерго» та близько 15 20% – у «Хмельницькобленерго» та «Миколаївобленерго».
Трохи історії
Гарантована норма прибутку для перерахованих вище шести обленерго була встановлена ​​НКРЕ спільно з Міністерством економіки та розвитку, Міністерством енергетики та вугільної промисловості, Антимонопольним комітетом і консультантами від Світового банку ще в 2001 р. Мета цього рішення – забезпечити окупність інвестицій компаніям, які придбають обленерго в ході приватизації .
Одним з пунктів цього документа була встановлена ​​норма прибутку на період 2001-08 рр. на рівні 17%. В кінці 2012 р. НКРЕ знизила норму прибутку до рівня 15% на 2013-14 рр.
Однак у жовтні 2013 р. Кабмін вирішив заморозити тарифи природних монополій на 2014 р. На НКРЕ уряд поклав завдання не допустити підвищення цін і тарифів, внаслідок чого комісія була змушена відмовитися від запланованого введення для деяких обленерго системи стимулюючого тарифоутворення і залишити колишню систему, яка називається «витрати плюс».
Скасування норми прибутку для шести обленерго також має на меті не допустити зростання тарифів на передачу електроенергії місцевими мережами, зазначає НКРЕ в пояснювальній записці до проекту документа.
Як це працює
Обленерго є монопольними дистриб’юторами електроенергії, тому тарифи на постачання електроенергії регулює НКРЕ. Відповідно, прибуток обленерго безпосередньо залежить від цього тарифу. На думку президента Енергетичної асоціації України Василя Котка, зазначені шість обленерго були практично на стимулюючому тарифоутворенні. «Їм на тривалий період часу надавався тариф спочатку з рентабельністю 17%, потім – 15%. Якщо в цей період компанія добре працювала, і з 15% збільшувала до 20%, то всі гроші залишалися їй. І тільки після закінчення цього терміну тарифи знову переглядалися», – пояснив він.
Система тарифоутворення «витрати плюс» передбачає, що тарифи для обленерго НКРЕ переглядає щороку: якщо компанія спрацювала добре – тариф їй зменшували, гірше – збільшували.
Аналітик інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чуріна вважає, що встановлена ​​норма прибутку в 15% ставила ці шість обленерго в більш вигідне становище порівняно з іншими компаніями. «Тоді це (введення для них норми прибутку. – «Капітал») забезпечувало інвесторам упевненість у тому бізнесі, в який вони увійшли. У них була не ринкова преференція», – зазначив він.
«Якщо пропоноване рішення буде прийнято, то всі обленерго опиняться в однакових умовах. Що насправді буде позитивним моментом з точки зору потенціалу реформування ринку. Адже зараз згаданий холдинг, є, по суті противником реформування ринку, адже у них є гарантований прибуток. А чи буде він – і якщо так, то який, – у разі реформування, невідомо», – вважає заступник гендиректора Центру досліджень енергетики Вадим Гламаздін.
Представник НКРЕ, який попросив не називати його імені, пояснив «Капіталу», що для решти обленерго (крім зазначених шести) не було такого поняття, як «норма прибутку». Він додав, що своєю постановою НКРЕ в 2001 р. ввів для шести обленерго особливу методологію формування тарифів, а зниження норми прибутку до нуля – це в деякій мірі «вирівнювання» умов роботи для всіх енергопостачальних компаній.
Компанія VS Energy повідомила, що не буде коментувати ініціативу НКРЕ.
Тарифи будуть зростати
Василь Котко повідомив «Капіталу», що на сьогодні існують всі передумови для скасування мораторію на підвищення тарифів на електроенергію для споживачів і повернення до стимулюючого тарифоутворення для обленерго. За його словами, міністр енергетики Юрій Продан на одній із зустрічей з енергетиками заявляв про необхідність «розморозити» тарифи на електроенергію. «Адже, наприклад, тариф для населення тільки на чверть покриває витрати на виробництво, передачу і розподіл електроенергії», – зазначив Василь Котко.
Олександр Суков
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас