Генасамблея ООН визнала незаконним кримський референдум від 16 березня - і закликала не порушувати територіальну цілісність України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генасамблея ООН визнала незаконним кримський референдум від 16 березня - і закликала не порушувати територіальну цілісність України

Світ
1517
Генеральна асамблея ООН більшістю голосів підтримала резолюцію щодо територіальної цілісності України.
За прийняття документа на засіданні Генасамблеї в четвер у Нью-Йорку проголосувало 100 держав, проти – 11, утрималися – 58. “Підтверджуємо свою прихильність суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальній цілісності України в межах її міжнародно-визнаних кордонів”, – сказано в тексті резолюції.
Генасамблея ООН також закликала всі держави утриматися від дій, спрямованих на порушення національної єдності і територіальної цілісності України, в тому числі будь-яких спроб змінити кордони України силовим шляхом або застосуванням інших незаконних дій.
“Настійно закликаємо всі сторони вирішити ситуацію навколо України мирним шляхом через прямий політичний діалог, проявляти стриманість, утримуватися від односторонніх дій і підбурювальної риторики, які можуть посилити напруженість, і повною мірою використовувати міжнародні посередницькі зусилля”, – наголошується в прийнятій резолюції.
У документі також вітаються зусилля ООН, ОБСЄ та інших міжнародних і регіональних організацій з надання допомоги Україні у захисті прав усіх осіб, у тому числі нацменшин.
“Наголошуємо, що референдум в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 року не має юридичної сили, не може служити підставою для будь-яких змін статусу АРК та міста Севастополь”, – наголошується в резолюції.
Генасамблея закликала держави, міжнародні організації та інші інститути не визнавати будь-яку зміна статусу Криму і Севастополя на підставі вищезазначеного референдуму і утриматися від будь-яких дій, які можуть інтерпретуватися як визнання будь-яких змін цього статусу.
Як відомо, Україна ініціювала засідання Генасамблеї ООН для розгляду ситуації в Криму і голосування резолюції щодо підтримки своєї територіальної цілісності. Резолюції Генасамблеї ООН мають рекомендаційний, а не зобов’язуючий до виконання характер. Членами ООН є 193 держави.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас